V korak z mladimi.

Danijel Kokalj je postal salezijanec

Sedem mladih na Colle Don Bosco izpovedalo prve redovne zaobljube

Praznik Marijinega rojstva je za večino salezijancev stare celine spominski dan, ko so izpovedali prve redovne zaobljube. 8. septembra 2022 je sedem mladih iz Italije, Nemčije, z Malte in iz Slovenije, ki so v letu noviciata spoznavali in živeli salezijansko karizmo in poslanstvo, izpovedalo prve redovne zaobljube pokorščine, uboštva in čistosti v salezijanski družbi don Boskovih salezijancev.

Med njimi je tudi Slovenec Danijel Kokalj, doma iz Šinkovega Turna v župniji Vodice. Po končanem srednješolskem obdobju v Zavodu sv. Frančiška Saleškega, kjer je dokončal Gimnazijo Želimlje in bival v Domu Janeza Boska, se je podal v formacijsko hišo na Rakovnik v Ljubljani na razločevanje poklicanosti. Po sprejemu v prednoviciat je svojo pot še poglobil in se odločil, da 8. septembra 2021 vstopi v mednarodni salezijanski noviciat v rojstnem kraju Colle Don Bosco.

Slovesnost izpovedi prvih redovnih zaobljub je vodil vikar vrhovnega predstojnika Stefano Martoglio, ob katerem so somaševali salezijanski predstojniki inšpektorij, iz katerih prihajajo novi salezijanci, sobratje salezijanci, v molitvi in bližini pa so mlade salezijance podprli domači, prijatelji in mnogi člani salezijanske družine iz dobršnega dela Evrope, tudi iz Slovenije.

Stefano Martoglio je v pridigi izpostavil zvestobo Jezusu, ki jo mladi fantje obljubljajo na začetku salezijanske poti, da bi se tega vedno zavedali in spominjali. Živimo v krizi duhovnih poklicev, zato se zdi število sedem za pol Evrope res majhno. A če damo na stran statistiko in količino, je število sedem polnost darovanja: vsak sin je za starše največ in vsak vstop v salezijanske vrste je za Gospoda največ, kar mu lahko darujemo. Ob tem je poudaril še, da niso oni izvolili Jezusa, temveč je Jezus poklical njih kot prve učence, da bi hodili za njim.

Danijelu in drugim mladim sobratom želimo Božjega blagoslova na začrtani poti, don Boskove odločnosti in Marijinega varstva na nadaljnji poti salezijanskega oblikovanja. Svojo formacijsko pot bodo mladi sobratje nadaljevali s študijem filozofije v mednarodnem salezijanskem filozofskem študentatu v Nave pri Bresci.

Morda vas zanima tudi