V korak z mladimi.

Don Boskov praznik v Mužlji

V petek, 31. januarja 2020, smo v vojvodinski Mužlji proslavili praznik svetega Janeza Boska, očeta in učitelja mladine, kakor ga je imenoval sveti Janez Pavel Veliki ob stoletnici njegove smrti. Navzoči so bili otroci, mladina in odrasli skupaj s svojimi duhovnimi pastirji in salezijanskimi prijatelji. Cerkev je najlepša, kadar je polna, in župnijska cerkev Marijinega imena je bila tokrat res polna. Generalni vikar zrenjaninske škofije Róbert Pastyik je vodil somaševanje, ki so se ga udeležili domači salezijanci in mnogi duhovniki iz banatskih župnij.

Róbert Pastyik je v pridigi med drugim poudaril, da je don Bosko velik Božji dar za Cerkev in človeštvo in da današnja pozitivna vzgoja temelji na načelih, ki jih je priporočal. Pri vzgoji je treba upoštevati razum in vero, v načinu pa ljubeznivost. Mladim je treba razložiti dolžnosti, nato pa jih spremljati in jim pomagati, da se obvarujejo greha. Če kdaj zaradi mladostne lahkomiselnosti pogrešijo, imajo odlična sredstva, ki jih nudi katoliška vera: spoved, maša in obhajilo.

Pri sveti maši je sodeloval župnijski cerkveni zbor pod vodstvom Marte Rontó ter vokalno-instrumentalni zbor »Don Bosko« pod vodstvom Simone Mezei, ki študira glasbo na konservatoriju v Budimpešti. Maše so se udeležili mužljanski katoliški dijaki, ki obiskujejo šolski verouk, skupaj s svojimi učitelji ter ravnateljem Atilom Molnárjem iz osnovne šole Mihály Szervó in lepo število salezijancev sotrudnikov ter članov drugih vej salezijanske družine.

Po maši so medsebojno povezanost s skupnim kosilom potrdili duhovniki, učiteljski zbor in don Boskovi prijatelji.

Povzeto po zapisu J. Jelena SDB

Morda vas zanima tudi