V korak z mladimi.

Graditev salezijanske in evropske skupnosti

V Münchnu je 14 dni pred evropskimi volitvami, od 9. do 12. maja, potekalo srečanje delegatov za družbeno obveščanje salezijanskih inšpektorij v Evropi. Že prvi dan je bil evropsko obarvan, saj so nas kolegi nemške salezijanske inšpektorije povabili k sodelovanju pri snemanju kratkega videospota, ki vabi k udeležbi na evropskih volitvah.

Enkrat letno se delegati srečamo v različnih državah, kjer načrtujemo skupne projekte in izmenjamo izkušnje pri delu na področju komuniciranja. Vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje Filiberto González Plasencia, odgovoren za srečanja, je dejal: »Svet se spreminja. Danes živimo v digitalnem svetu, v katerem bi don Bosko deloval z vsem bitjem za mlade. Spremeniti moramo našo miselnost zaradi mladih, če jih hočemo še imeti med nami. Zato so srečanja pomembna, da skupaj pripravimo našo Družbo za prihodnost.«

Pri predstavitvi dobrih praks smo med drugim prisluhnili delegatoma iz španskih inšpektorij, kjer so oblikovali krizno ekipo za komuniciranje zaradi spolnih škandalov, da čimbolj transparentno in jasno obveščajo vse vpletene, salezijanske skupnosti in salezijansko družino, pomagajo žrtvam in se ustrezno odzivajo na javna poročila, ki so večinoma senzacionalna in pristranska. Predstavila sta tudi napake pri komuniciranju, iz katerih so se sami veliko naučili.

V pripravi na vrhovni zbor spomladi 2020 smo delegati poglobljeno razpravljali o tem, kako je mogoče doseči mlade v digitalnem okolju in v kolikšni meri digitalni svet predstavlja nov oratorij. Temo je predstavila mlada predavateljica Sonja Pohl, odgovorna za pastoralna vprašanja mladih pri nemški škofovski konferenci. Med obiskom bavarske deželne RTV pa smo lahko poleg tehničnega in digitalnega razvoja prisluhnili idejam mlade ekipe, ki razvija nove digitalne formate, načine dostopanja do vsebin RTV in njihovega podajanja.

Salezijansko ustanovo v Münchnu, ki nas je gostila, je predstavil direktor salezijanec Stefan Stöhr, za strokovni in razvedrilni program je skrbela gospa Katharina Hennecke, vodja urada za odnose z javnostjo pri nemški salezijanski inšpektoriji, srečanje pa smo zaključili s sveto mašo, ki jo je na nedeljo dobrega pastirja daroval nemški salezijanski inšpektor Reinhard Gesing.

M. Suhoveršnik

Morda vas zanima tudi