V korak z mladimi.

Kako komunicirati o ekologiji?

Promocija celostne ekologije je že nekaj časa prednostna naloga vseh, še posebej tistih, ki jih navdušuje krščanski duh. Izid okrožnice Hvaljen moj Gospod je namreč sprožil zanimanje za ves ustvarjeni svet. Ob tem se je pojavilo vprašanje: kako komunicirati ekologijo? Salezijanec Maciej Makula, član Sektorja za družbeno komuniciranje pri vrhovnem vodstvu salezijanske družbe, na to odgovarja v novem prispevku.

»Konkreten odgovor na razširjeno pasivnost je odgovorno komuniciranje ekologije v skladu z naukom Cerkve,« piše avtor. »Ta nova naloga in izziv zahtevata trdo delo in inovativne pobude tistih, ki se v Cerkvi ukvarjajo s komunikacijo«.

Makula se v prispevku, potem ko natančno pojasni pomen izraza ekološko spreobrnjenje, osredotoči na potrebo medijev in Cerkve po ustvarjanju novih in spodbudnih vsebin na temo ekologije, pri čemer spomni tudi na to, kako se na različnih koncih sveta širijo zanimivi primeri, ki jim je treba slediti. Primeri, ki odgovarjajo na poziv papeža Frančiška ob molitvi angelovega Gospodovega 21. maja 2023. Na ta dan je papež oče ponovno pozval k sodelovanju in dodal, da je »velika potreba po združevanju znanja in ustvarjalnosti na področju ekologije«.

V luči tega torej velja opozorilo, naj se izogibamo težkemu ali neprimernemu jeziku, ko govorimo o ekologiji. »Na področju ekologije in podnebnih sprememb je še vedno veliko komunikacijskih ovir,« nadaljuje avtor, kar lahko povzroči tveganje nepoznavanja okoljskih vprašanj.

Že sv. Janez Pavel II. je razumel potrebo po trdni razpravi o ekologiji, nato je tudi Benedikt XVI. praktično podprl varstvo okolja. Papež Frančišek je postal pristni promotor ekološkega spreobrnjenja in vodilne vloge celostne ekologije.

Celoten članek je na blogu založbe Salve.

Morda vas zanima tudi