V korak z mladimi.

Na SDM prvi festival katoliških vplivnežev

Evangelij, ki gre skozi družbena omrežja

Pesmi, plesi, pričevanja: prvi »Festival katoliških digitalnih vplivnežev« v okviru Svetovnega dneva mladih v Lizboni je potekal v petek, 4. avgusta 2023, s predstavami talentov in vere. Čustva so bila še vedno polna dogodka v parku Edvarda VII., kjer je sto tisoče romarjev molilo križev pot s papežem Frančiškom. V parku Cristonauti – interaktivnem parku SDM – so se zbrali mladi katoliški digitalni vplivneži, da bi razpravljali o prihodnosti katoliške komunikacije, potrebi po »koraku s časom« in izkoriščanju digitalnih medijev za širjenje veselja evangelija. Z njimi je bil salezijanski kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga, zaslužni nadškof v Tegucigalpi.

Himna ob začetku srečanja je ozračje prepojila z istim veseljem, ki je značilno za Svetovni dan mladih 2023. To je uradna pesem festivala z naslovom »Vamos por todo el Mundo«, katere glasbo in besedilo so sestavili različni umetniki iz različnih držav: Aldana Canale (Argentina), Tomas Romero (Kolumbija), José Pablo (Čile), Pablo Martínez (Argentina) in Felipe Contreras (ZDA). Večjezično interpretacijo pa ni ustvaril le Pablo Martínez (v španščini), temveč tudi katoliški pevci: Pitter Di Laura (portugalščina), Gen Verde (italijanščina), Juan Delgado (angleščina) in DJ Halver (v francoščini).

Msgr. Lucio Adrian Ruiz, tajnik dikasterija za komuniciranje, je pozdravil vse navzoče in jih povabil, naj pogumno in ustvarjalno nadaljujejo pot. »Bodite enotni med seboj, tako kot apostoli, ki so hodili v parih,« je pozval. Mladim je nato priporočil, naj bodo vedno blizu škofov in naj bodo enotni, »saj smo lahko ena Cerkev, ker Jezus tako hoče«. Z enakim upanjem je papež posvetil darilo katoliškim vplivnežem: majhno oljko, ki jo je blagoslovil le dan prej.

Trije mladi vplivneži so nato delili svoje pričevanje. Jonathan Romie, ki igra Jezusa v filmu »The Chosen One«, je spregovoril o svoji veri in o tem, kako mu je pomagala igrati v filmu. Pitter Di Laura je razložil, kako v življenju biti božji influencer in mlade spomnil, da ne smemo biti takšni samo zase, ampak za vse. Na koncu je Rob Galea spregovoril o klicu k evangelizaciji in svojem odgovoru. Glasbenik in duhovnik je mladim zapel tudi eno svojih pesmi, svobodno navdihnjeno z glasbo »Amazing Grace«.

Zadnji govornik srečanja je bil kardinal Rodríguez Maradiaga, ki je vodil trenutek molitve. »Kakšno veselje, da se končno lahko združimo v digitalnih medijih, da vztrajamo pri svojem poslanstvu,« je dejal.

Nazadnje je nadškof Ruiz prosil kardinala, naj blagoslovi digitalne medije in njihove evangelizatorje, nato pa prosil prisotne, naj prižgejo lučke svojih mobilnih telefonov, da bi predstavljali luč digitalnih medijev. Tako so vplivneži, obsijani s številnimi lučkami, utripajočimi v temi, prejeli blagoslov. Srečanje so zaključili z glasbo, pesmimi in plesom.

Francesca Merlo; vir: Vatican News; foto: © Vatican News

Morda vas zanima tudi