V korak z mladimi.

Opogumljajoči podatki

Vrhovni predstojnik ob zaključku zimskega zasedanja vrhovnega sveta salezijanske družbe

28. januarja se je končalo zimsko plenarno zasedanje vrhovnega sveta salezijanske družbe. Kot je navada, je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime sobratom skupnosti Salezijanski centralni sedež pri Srcu Jezusovem v Rimu v »misli za lahko noč« predstavil delo svojega sveta.

V 34 srečanjih, ki  so potekala ob upoštevanju varnostnih predpisov ob pandemiji covida-19, je vrhovni predstojnik in njegov svet imenovali šest novih inšpektorjev za inšpetkorije Antili, Indija (Bangalore), Indija (New Delhi), Južni Filipini in Pakistan, Vietnam in Mongolija ter vizitatorja za vizitatorijo Mjanmar.

Imenovali so še 33 inšpektorialnih svetovalcev, 58 ravnateljev skupnosti in štiri magistre novincev. V slednjem primeru so bila nekatera imenovanja nujna zaradi pandemije, saj novinci niso mogli zapustiti svojih držav, da bi opravljali mednarodni noviciat.

Kanonično je bilo ustanovljenih pet hiš ter odprti dve novi, zaprli pa so tri hiše (dve kanonični in eno navzočnost).

Svetovalci so preučili in se poglobili v inšpektorialni zbor, ki je potekal v inšpektoriji Indija New Delhi.

Vsa srečanja so potekala po »rednih postopkih«, za katere so si vzeli dovolj časa za »razločevanje in mino premišljevanje,« je poudaril vrhovni predstojnik v svojem nagovoru.

Razdelili so sredstva iz fondov za potrebe različnih inšpektorij, s posebno pozornostjo do formacijskih hiš, za spremljanje in rast salezijanskih poklicev. Vrhovni predstojnik je postregel z opogumljajočimi podatki: danes je 3.200 don Boskovih sinov v različnih stopnjah začetne formacije. »Od štirih salezijancev imajo trije večne zaobljube, eden pa začasne oz. večne v pričakovanju duhovniškega posvečenja.«

Nadalje so se poglobili v izdelavo »Priročnika za vrhovni svet«, neke vrste vademecum z usmeritvami, kako upravljati procese in dela med člani vrhovnega sveta in predstavniki inšpektorij, uradov in delegatov.

Dikasterij za mladinsko pastoralo je predložil dve razmišljanji: zaključek dolgoletnega dela na temo mladinska pastorala in družina, drugo pa je obravnavalo salezijanske ustanove, ki jih upravljajo laiki.

Dikasterij za formacijo je vrhovnemu svetu predstavil temo salezijanskega duhovnega spremljanja in odnos v različnih stopnjah formacije.

Dikasterij za misijone pa se je posvetil pripravi misijonarjev, predvsem glede na sedanjih čas, v katerem so prestavitve zelo težke.

Vrhovni predstojnik se je ob koncu večernega govora še enkrat iz srce zahvalil vsem članom salezijanske skupnosti za njihovo neprecenljivo služenje salezijanski družbi.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi