V korak z mladimi.

PDV Bled – Kaj pa tvoje srce?

Letošnje postne duhovne vaje smo začeli na Bledu, kjer smo mladi razmišljali o svojem srcu. Geslo duhovnih vaj »Kaj pa tvoje srce?« nas vabi, da tudi v tem postnem času izkoristimo vabilo Jezusa, ki kliče, da poglobimo svoj odnos z Njim in pričujemo Zanj v svojem okolju, med našimi bližnjimi in v širšem družbeno-civilnem okolju.

V petek, 20. februarja 2015 se nas je skoraj 60 mladih, animatorjev in duhovnih voditeljev veselo zbralo v hiši sester Hčera Marije Pomočnice na Bledu. Po uvodnem spoznavanju udeležencev, smo kmalu odkrili razigranost in strast do glasbe nove ekipe, ki se je cel vikend poglabljala v temo vezano na priliko o sejalcu.

V štirih sklopih dela po skupini smo razmišljali in se pogovarjali kakšna zemlja za Božje seme je naše srce, kaj duši in škoduje našemu odnosu z Bogom, ter kako preko praktičnih orodij (spoved, molitev, evharistija, dobra dela, vključenost v skupino v župniji) lahko izboljšamo svojo zemljo. Za dober odnos je potrebna trdna odločitev, posvečen čas ter odgovornost, da ohranjamo odnos rodoviten. To velja tako za naš odnos z Bogom, kakor tudi za naše odnose v družini, med prijatelji ter za partnerski odnos. Odgovorni pa smo tudi do širše družbe, zato don Boskova besedna zveza »dober kristjan in pošten državljan« nikakor ne bi smela ostati samo krilatica, ampak moto, ki nas spodbuja k aktivni in odgovorni udeležbi v civilnem in krščanskem okolju. Kot kristjani smo poklicani, da širimo krščanske vrednote v širši družbi ter tako prispevamo svoj delež pri oblikovanju odgovorne in pravične družbe ter države.

Skozi duhovni vikend nas je vseskozi spremljala pesem, družabne igre, smeh in prijateljski klepet, saj vemo, da naša zemlja (srce) potrebuje tudi sonce, rahel veter in dež, ki vplivajo na kakovost zemlje. Kot pravi letošnja himna postnih duhovni vaj, nas je Gospod, studenec vse dobrote, zbral na Bledu, da smo rastli skupaj, prepevali Bogu ljubezni, ki danes in vsak dan znova prenavlja naša srca.

Duhovne vaje smo zaključili v nedeljo, 22. februarja in se okrepljeni z duhovnimi vsebinami, novimi prijateljskimi poznanstvi ter s trdnimi sklepi, da izboljšamo kakovost svoje zemlje (srca) odpravili vsak na svoj konec naše domovine, kamor nas je Bog poklical, da pričujemo Zanj tukaj in zdaj.

Simona Pavlič

Morda vas zanima tudi