V korak z mladimi.

Po poteh častitljivega Ignacija Stuchlýja

Romanje čeških salezijancev bratov

Več kot leto in pol načrtovano romanje po poteh »prvega« češkega salezijanca častitljivega Ignacija Stuchlýja so njegovi sorojaki končno uspeli izpeljati med 1. in 6. avgustom 2021. Salezijanci bratje so pod vodstvom njihovega inšpektorialnega tajnika Pavla Liškutina poromali na kraje njegovega življenja in delovanja, med njimi jih je dober del poti vodil po naši domovini, saj je Ignacij Stuchlý deloval tudi v salezijanskih ustanovah pri nas.

Prvi dan si ogledali salezijanski zavod in svetišče Marije Pomočnice na Rakovniku, ki ga je dokončal prav Ignac Stuchlý leta 1924. Inšpektorialni arhivar dr. Bogdan Kolar jim je orisal delovanje in predstavil dokumente iz bogate zakladnice salezijanskega inšpektorialnega arhiva na Rakovniku. Spoznali so še utrip salezijanskega mladinskega centra na Rakovniku, z gospo Katarino Ravnikar pa so spoznali kulturne in arhitekturne lepote Ljubljane.

Drugi dan so obiskali salezijanski zavod v italijanski Gorici in se srečali s tamkajšnjim škofom msgr. Redaellijem. Tu je namreč Ignacij Stuchlý prejel duhovniško posvečenje. Večer pa so preživeli v salezijanski skupnosti na Kodeljevem, kjer je Ignacij Stuchlý prav tako deloval nekaj mesecev.

Naslednji dan je potekal v znamenju Čehom tako ljubih slovenskih Alp. Inšpektor Marko Košnik, ki jih je v teh dnevih spremljal, jih je popeljal do salezijanske koče na Uskovnici, kjer so se srečali z udeleženci uskovniškega tedna, nato pa so pot nadaljevali na Viševnik.

Zadnji dan potovanja po Sloveniji so zaključili v Veržeju, kjer je Ignacij Stuchlý po prvi svetovni vojni v izropanem Marijanišču na novo vzpostavil salezijansko življenje. Ogledali so si zavod, sonaravni vrt, kamp ter Center DUO, kjer jih je čakal majhen izziv. Pod vodstvom lončarke Urše Ambrož so se lotili oblikovanja gline in uspešno oblikovali lične posode.

Svojo pot so nadaljevali v Stuchlýjev rojstni kraj Boleslav ter romanje zaključili v češki salezijanski materni hiši Fryšták, kjer je tudi njegov muzej.

Morda vas zanima tudi