V korak z mladimi.

Salezijanski »kongres sprememb«

Vrhovni ekonom salezijanske družbe Jean Paul Muller in nujnost ukrepanja za prihodnost

Začelo se je drugo desetletje tega tisočletja in mnogo reči se spreminja. Iz pandemije, ki je prizadela svet, se moramo kaj naučiti. Zdravje je postalo še bolj dragoceno. Za vpliv družbenih omrežij se zdi, da ga ni moč obvladati. Mir ni več samoumeven.

Katere so lažne in katere prave novice? Kakšne odločitve bo sprejela človeška kultura? Kako bo potekal odnos med urbanim in ruralnim? Kako vera in salezijanska karizma pomagata pri rešitvi sveta? Kje so salezijanci sploh potrebni? Kako se bodo vzdrževale salezijanske ustanove v prihodnosti?

Turbulence imajo tudi pozitivno plat. Krize razgrajujejo utečene miselne vzorce ter uničijo tisto, kar ni več dobro in je postalo odveč.

Na ta in mnoga druga vprašanja bo skušal iskati odgovore dogodek, imenovan SDB Change Congress, ki ga je spodbudil vrhovni ekonom salezijanske družbe, salezijanec brat Jean Paul Muller. Z vrsto sodelavcev salezijancev, voditeljev misijonskih pisarn, vodij dobrodelnih ustanov in fundacij ter strokovnjakov je oblikoval obsežen in aktualen program.

Kongres bo potekal od 19. do 23. septembra 2022 na Papeški salezijanski univerzi v Rimu. »Kongres se je že začel,« pravi Muller. »Soočiti želimo zamisli, pa tudi pomisleke o odnosih nas salezijancev v ekonomiji. Predvsem pa želimo priti do vzdržne in trajnostne ekonomije.«

»SDB Change Congress bo potekal v času strašljivih nemirov, ki so prizadele vse sisteme našega življenja,« dodaja vrhovni ekonom. »A te turbulence imajo tudi pozitivno plat: krize razgrajujejo utečene miselne vzorce ter uničijo tisto, kar ni več dobro in je postalo odveč. Spodbujajo inovacije, ki so bile prej zakopane in blokirane.«

Salezijanci ne smemo le ostati z mladimi, temveč jim moramo predvsem pomagali pripraviti se na svet prihodnosti, ki bo veliko bolj zapleten kot je današnji.

V svetu, v katerem se vse spreminja, bo kongres skušal razmišljati o iskanju »rešitev«, da salezijanci »ne bi le ostali z mladimi, temveč bi jim predvsem pomagali pripraviti se na svet prihodnosti, ki bo veliko bolj zapleten kot je današnji.«

Med temami kongresa bosta socialno in trajnostno gospodarstvo (s poudarkom na vprašanjih energije, vode, hrane in samooskrbe). Hkrati bo kongres ob ohranjanju salezijanskega značaja razmišljal o duhovnosti v današnjem relativističnem svetu in o tem, kako konkretno izvajati vodenje v salezijanskem duhu. Odprl bo vprašanje, kako komunicirati danes. Svet skoraj popolnoma ignorira realnost Cerkve in mladih, ki pa po drugi strani pogosto pričakujejo »montažne rešitve«.

Proti korupciji se moramo boriti ne le zato, ker je v nasprotju z evangelijem, ampak tudi zato, ker naredi preveč škode in mladim krade prihodnost.

Med pomembnimi temami bo umetna inteligenca (AI), kako lahko pomaga pri razumevanju nove globalne realnosti in kako živeti z njimi. Posebna pozornost bo namenjena vprašanju korupcije, proti kateri se je treba boriti, ne le zato, ker je v nasprotju z evangelijem, ampak tudi zato, ker »naredi preveč škode in mladim krade prihodnost«.

O vsem tem salezijanci ne bodo govorili sami. Na »SDB kongresu sprememb« bodo sodelovali strokovnjaki z vseh vpletenih področij, gospodarstveniki, vodje uradov za načrtovanje in razvoj, člani državnih tožilstev, pisarn in uradov za zbiranje sredstev … To nakazuje, da se salezijanska družba podaja na pot vzdržne in trajnostne ekonomije enotno, prepričljivo in odločno.

Namen kongresa je gledati na »spremembe kot priložnost za izboljšanje«. Ker se je kongres »že začel«, lahko vsi sodelujejo, razpravljajo ali postavljajo vprašanja na družbenih omrežjih: https://www.facebook.com/SDBchangeCongress.

Kongresa se bodo udeležili tudi predstavniki slovenske salezijanske inšpektorije.


Podrobni program je že pripravljen. Pri pripravi so sodelovali: salezijanec Jean Paul Muller, vrhovni ekonom salezijanske družbe; salezijanec Alberto Rodríguez Marmol, zakladničar salezijanske družbe; salezijanec Luís Otávio Botasso, osebni tajnik vrhovnega ekonoma; Marco Fragapane, asistent vrhovnega ekonoma; Emanuela Ornato iz urada vrhovnega ekonomata za inšpektorije; Antonello Vedovato, ustanovitelj fundacije »Edulife«; Pier Paolo Benedetti, podpredsednik ustanove »Zhejiang Yizhong Edulife Intelligent Technology Co. Ltd« in soustanovitelj »Edulife«; Nelson Penedo, izvršni direktor misijonske ustanove »Don Bosco Mission Bonn« in namestnik »Transparency International« pri preprečevanju korupcije v sodelovanju razvoja cerkve; Janko Jochimsen, svetovalec in odvetnik vrhovnega ekonoma ter Michael Könen, član ustanove »Kinder helfen Kindern« in združenja »Grenzenlos«, ki podpira salezijansko delo na jugu Brazilije.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi