V korak z mladimi.

Tehnologija v službi poslanstva: 10 let sodelovanja med Vatikansko apostolsko knjižnico in NTT Data Corporation

Vatikanska apostolska knjižnica je 10. aprila 2024 praznovala prav posebno obletnico. Ustanova Svetega sedeža, ki jo vodi prefekt salezijanec Mauro Mantovani, je v okviru ohranjanja digitalne dediščine obeležila deseto obletnico sodelovanja z japonskim podjetjem za tehnološke storitve »NTT Data Corporation«, večnacionalno podjetje za storitve informacijske tehnologije in svetovanje s sedežem v Tokiu. Leta 2014 se je Vatikanska apostolska knjižnica z japonskim podjetjem lotila skupnega projekta, v katerem so se tehnološke sposobnosti NTT DATA posrečeno povezale z izkušnjami in humanističnim poslanstvom papeške knjižnice.

NTT DATA je razvilo »AMLAD« (Advanced Museum Library Archives Deposit), orodje za digitalno arhiviranje, ki se uporablja za digitalizacijo in arhiviranje knjižne dediščine. Podjetje ima pomembno vlogo pri konkretni podpori obsežnega projekta digitalizacije knjižnice, ki je zdaj dosegel več kot 27.500 rokopisov, ki so v celoti in brezplačno na voljo na spletu za uporabnike po vsem svetu.

Z leti so se skupne pobude knjižnice in NTT DATA krepile in strukturirale v imenu skupnega interesa varovanja, ohranjanja in širjenja kulturne dediščine, vključno z različnimi dejavnostmi, tudi eksperimentalnimi.

Ob praznovanju desete obletnice bodo predstavljeni rezultati nekaterih od teh pobud, zlasti tiste, ki se je začela leta 2021 in je povezana z digitalizacijo in ohranjanjem artefaktov na področju kulturne dediščine.

Kot je poudaril prefekt knjižnice Mantovani, je »NTT DATA igralo pomembno vlogo pri podpiranju poslanstva vatikanske knjižnice, da javno objavlja gradivo, zbrano po vsem svetu, ne glede na raso, poreklo, kulturo, vero, politiko ali ideologijo, in podpira znanstvene raziskave in razvoj. Ni samo Vatikanska knjižnica tista, ki se zaveda vrednosti novih sistemov, ki jih ustvarja NTT DATA. Prepričani smo, da bo NTT DATA z različnimi partnerji po vsem svetu še naprej ustvarjalo nove sisteme, podobne temu.«

»Mednarodno sodelovanje Vatikanske apostolske knjižnice z NTT DATA se je v zadnjih letih najbolj utrdilo predvsem pri pomembnem projektu digitalizacije naših rokopisov, ki trenutno poteka. S tem ima naša institucija na voljo na milijone slik na spletu. Z japonskimi partnerji in prijatelji sodelujemo tudi pri nadaljnjih sinergijah, ki se nanašajo na projekte promocije naše dokumentarne dediščine, etično in trajnostno uporabo novih tehnologij in umetne inteligence v službi knjižničarstva in raziskovanja, na dejavnosti, dogodke in skupne pobude v letu 2025, letu jubileja in Expa, ki bo potekal v Osaki med aprilom in oktobrom prihodnje leto«, zaključuje Mantovani.

ANS

Morda vas zanima tudi