V korak z mladimi.

»Utrditi istovetnost, družbeno ustreznost in osredotočenost na osebo«

Filiberto González, vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje v vrhovnem svetu salezijanske družbe, pripravlja mednarodno srečanje urednikov Salezijanskih vestnikov. V kratkem pogovoru predstavlja dejavnosti, s katerimi se bodo od 26. do 29. maja soočili uredniki narodnih izdaj. Poudarja potrebo po sodelovanju in vzgojni noti, ki oblikuje miselnost in ustvarja kulturo.

»Sporočanje kot vpletenost v poslanstvo med tiskom in digitalno kulturo.« Zakaj takšna tema ob srečanju urednikov Salezijanskega vestnika?

Salezijanski vestnik (Don Bosko) doživlja, kot vse ostale revije sveta, prehod od tiskanih izdaj v digitalni svet. To spremembo želimo uvajati z velikim spoštovanjem istovetnosti revije, ki je nastala v mislih in srcu svojega ustanovitelja Janeza Boska, da bi sporočala, kaj počne naraščajoča salezijanska družba v Italiji in po svetu, da bi spodbujala evangelizacijo in vzgojo najrevnejših mladih ter v to poslanstvo vključevala čim večje število dobrotnikov

Kaj pravijo številke: koliko je izdaj, v kolikih jezikih in koliko izvodov letno se natisne?

Tiskani Salezijanski vestnik je navzoč v 132 državah sveta, v 66 izdajah in 32 jezikih ter različnih številčnih izdajah glede na zmožnosti in potrebe posamezna inšpektorije. Govorimo o milijonih tiskanih izvodov na leto. Največjo naklado ima italijanska izdaja s 300.000 izvodi na mesec in več kot 3 milijoni na leto.

To je le nekaj podatkov za tiskane izdaje. Obstajajo tudi digitalne izdaje Salezijanskih vestnikov, ki število bralcev dobrih novic precej razširi.

Kdo vse bo sodeloval na tem pomenljivem srečanju?

Računamo na udeležbo strokovnjakov z različnih področij: v prvi vrsti bo med nami vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime, prvi odgovorni za Salezijanski vestnik v moči don Boskovega naslednika; priznan salezijanski zgodovinar Francesco Motto; dr. Nataša Govekar, vodja teološko-pastoralnega oddelka Tajništva za komunikacije pri Svetem sedežu; novinarja Nicola Zamperini in Sandro Cristaldi; José Beltrán, direktor revije Vida Nueva; Esteban Lorenzo, direktor digitalne komunikacije v salezijanski založbi Edebé. Podrobneje se bodo predstavili  Salezijanski vestniki v Argentini, Etiopiji, Franciji in na Portugalskem.

Je Salezijanski vestnik, v tiskani ali digitalni izdaji, danes še aktualen?

Z več kot 50 uredniki in udeleženci z vsega sveta sem prepričan o pomembnosti Salezijanskega vestnika kot institucionalne revije, zato bomo skušali utrditi njeno istovetnost, družbeno ustreznost in osredotočenost na osebo s pozornostjo do trenutnih družbenih, kulturnih in tehnoloških dinamik. V tem smislu želimo alternativno revijo, ki informira, oblikuje in vključuje svoje bralce v vzgojno poslanstvo mladih in ljudskih množic.

Kaj bi danes dejal don Bosko o Salezijanskem vestniku?

Naj odgovorim z don Boskovimi besedami, ki jih je zapisal v pismu o širjenju dobrih knjig: »Prosim in pozivam vas, da ne zanemarjate tega zelo pomembnega dela našega poslanstva.« Don Boskov naslednik Egidio Viganò pa je zapisal: »Če danes razkorak med evangelijem in kulturo povečuje površna, versko neinformirana in pogosto ideološka komunikacija, je potrebno sodelovanje v prid vzgojne sile kot pristne alternativne šole, ki bo oblikovala miselnost in ustvarjala kulturo.«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi