V korak z mladimi.

Veselje, navdušenje in smeh

Tretji teden oratorija na Rakovniku

»Ta teden ni bil odmeven samo zaradi našega štiritonskega zvona, ampak tudi zaradi ostalih odmevnih dogodkov,« začne predstavitev tretjega tedna oratorija na Rakovniku voditelj Andraž Krnc, ki je to vlogo ‘odigral’ prvič.

S sovoditeljico Klavdijo Žnidaršič sta v videu, ki ga je pripravil Janez Suhoveršnik, takle povzela teden oratorija: »Gledali smo super risanko Lorax, desetkrat smo šli na zvonik, dvakrat na veslanje, enkrat smo imeli bingo. Bilo je 140 otrok, animatorjev pa 100 manj. Pojedli smo 360 sladoledov, natisnili pa 170 časopisov in oratorij je pokal od veselja, navdušenja in smeha.«

V oratorijskem časopisu sta še zapisala: »Ko sva med tednom večkrat obiskala otroke v skupinah, sva bila vesela, da sva videla toliko nasmejanih obrazov. Vsakič so počeli kaj drugega: ustvarjali, se igrali, peli, plezali na zvonik, sklepali nova prijateljstva … Nasmejani pa niso bili samo otroci, ampak tudi animatorji, ki so proti koncu tedna izgledali že precej izmučeni, a so vsak dan popili jutranjo kavico in se podali saditi nova drevesa veselja in sreče v srca otrok, česar sta se prav gotovo razveselila tako Lorax kot tudi sv. Janez Bosko.«

Uvodno besedo je prispevala mladinska delavka v SMC Rakovnik Kaja Šoštarič, ki je med drugim zapisala: »Hitri koraki, razigran tek, navdušeno klepetanje, smeh, sem pa tja močan vzklik … vse to in še več sem lahko spremljala skozi odprta vrata pisarne, ki je bila ta teden nekakšen moj bataljon. Kaj češ, tudi pisarniške stvari je potrebno narediti, da vse lepo teče.« A je kljub temu neposredno vključena v oratorijsko dogajanje, tudi s spremljanjem animatorjev in pogovori z njimi.

Ob strogih varnostnih ukrepih in doslednem ločevanju skupin, čiščenju kljuk in igral, nošenju mask, pitju iz lastnega bidona, ne sosedovega, se otroci in mladi vzgajajo tudi za odgovorno ravnanje v korona obdobju, kjer postaja vse bolj očitno, da bo skrb za lastno zdravje in zdravje bližnjega odvisno od visoke stopnje ozaveščenosti – to pa si je treba pridobiti in privzgojiti, dodaja salezijanec Jure Babnik, glavni organizator letošnjega oratorija na Rakovniku.

Morda vas zanima tudi