V korak z mladimi.

Vezila vrhovnih predstojnikov: kardinal Ángel Fernández Artime

Ángel Fernández Artime, Španec iz Asturije, sin ribičev in namenjen v zdravniški poklic, se je po srednji šoli pri don Boskovih sinovih odločil za salezijanski poklic. Salezijanec od leta 1978, duhovnik od leta 1987, je odgovorne položaje opravljal že kot mlad salezijanec. Bil je ravnatelj salezijanskih ustanov in član inšpektorialnega sveta španske salezijanskne inšpektorije León. Pri 39 letih je to inšpektorijo vodil od 2000 do 2006, nato pa od 2010 do 2014 inšpektorijo južna Argentina s sedežem v Buenos Airesu.

Decembra 2013 je bil imenovan za predstojnika nove španske inšpektorije »Marija Pomočnica«, vendar te naloge ni niti začel, saj ga je 25. marca 2014 27. vrhovni zbor, še preden je bil umeščen za inšpektorja, izvolil za vrhovnega predstojnika salezijanske družbe.

V tej vlogi ga je potrdil 28. vrhovni zbor, papež Frančišek pa ga je ob koncu molitve Angel Gospodov 9. julija 2023 imenoval za kardinala in ga umestil na rednem javnem konzistoriju 30. septembra 2023.

Za sedanjega vrhovnega predstojnika je Vezilo konstitutivni element salezijanske tradicije – »čudovita duhovna izkušnja«, »lepa duhovna dediščina«. Že leta 2014 ga je opredelil kot znamenje »edinosti in občestva« za vso salezijansko družino.

V tem smislu ga je predlagal in posredoval, da »lahko pomaga pri pastoralnem načrtovanju skupin, (…) vendar ni edini namen, da postane pastoralni letni načrt, temveč želi biti sporočilo, ki ustvarja edinost in občestvo naše celotne salezijanske družine v skupnem cilju.«

Vezila 10. don Boskovega naslednika imajo formulacijo kratkega, jedrnatega sporočila, polnega pomenljivih idej, v zgoščevanju ključnih besed, okoli katerih se razvijajo predlogi in poti. Skoraj redno se ponavlja dvodelna struktura, dva stavka, ki se dopolnjujeta in v katerih se eden zelo pogosto nanaša na Sveto pismo ali salezijanske spise.

Teme izvirajo iz bolj cerkvenih – kot kažejo vezila o družini in svetosti, ki jih je po apostolskih spodbudah Amoris Laetitia in Guadete et Exsultate predlagal papež Frančišek – do tistih bolj strogo salezijanskih.

V drugi skupini je torej mogoče zaslediti še dve drugi tipologiji: tipologijo vezil, povezanih s pomembnimi obletnicami, zabeleženimi v času njegovega vodenja, kot sta dvestoletnica don Boskovega rojstva (2015) in njegovih Devetletnih sanj (2024) ali četrta stoletnica smrti svetega Frančiška Saleškega (2022), ter tista, ki so povezana s karizmatičnimi vidiki, kot je salezijansko spremljanje ali »politika Oče naša«.

Nenazadnje ni pozabljena niti pozornost do globalne družbene realnosti: vezilo o upanju, ki ga je podal po izbruhu pandemije Covid-19, priča prav o tem.

2015  »Kakor don Bosko z mladimi, za mlade.«

2016  »Z Jezusom stopajmo po poti duha.«

2017  »Družina smo! Vsak dom: šola življenja in ljubezni.«

2018  »’Gospod, daj mi te vode’ (Jn 4,15). Negujmo umetnost poslušanja in spremljanja.«

2019  »’Da bo moje veselje v vas’ (Jn 15,11). Svetost tudi zate.«

2020  »Dobri kristjani in pošteni državljani: ‘Zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji’ (Mt 6,10).«

2021 »Žene nas upanje: ‘Glej, vse delam novo’ (Raz 21,5).«

2022  »’Vse delajte iz ljubezni, nič iz prisile’. Sv. Frančišek Saleški.«

2023  »Kot kvas v današnji človeški družini. Laiška razsežnost don Boskove družine.«

2024  »Sanje, ki prebujajo sanje: srce, ki ‘volkove’ spreminja v ‘jagnjeta’.«

ANS

Morda vas zanima tudi