V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik salezijancev je kardinal

Kardinalski zbor naj spominja na simfonični orkester, ki predstavlja sinodalnost Cerkve

Papež Frančišek je v soboto, 30. septembra 2023, med rednim javnim konzistorijem izročil kardinalski biret in prstan vrhovnemu predstojniku in 10. don Boskovemu nasledniku Ángelu Fernándezu Artimeju.

Papež Frančišek je v nagovoru novim kardinalom in zbrani množici na Trgu sv. Petra položil na srce tri reči.

Simfonična in sinodalna Cerkev

Kardinalski zbor je poklican, da spominja na simfonični orkester, ki predstavlja simfonijo in sinodalnost Cerkve. Za Frančiška je »sinodalni značaj Cerkve« kot simfonija, v kateri različni instrumenti dajejo vsak svoj prispevek, »včasih sami, včasih združeni s kom drugim, včasih s celotnim ansamblom«.

Toda »raznolikost je nujna, je nepogrešljiva«, čeprav, pojasnjuje papež, »mora vsak zvok prispevati k skupnemu načrtu«, zato je »medsebojno poslušanje temeljnega pomena: vsak glasbenik mora poslušati druge«. Podoba orkestra uči biti »čedalje bolj simfonična in sinodalna Cerkev, v tolažilni veri, da imamo za učitelja Svetega Duha, ki je notranji mojster vsakega in mojster hoje skupaj« in »ustvarja raznolikost in enotnost.«

Evangelizatorji, ne uradniki

Papež je večkrat navedel evangeljski odlomek o »krstu v Svetem Duhu«, o daru evangelija, prejetem v različnih jezikih, ki mora prebuditi začudenje in hvaležnost za veselo novico, ki je prišla »k nam v naših jezikih«, na naših ustih in v kretnjah naših starih staršev in staršev, katehistov, duhovnikov, vernikov.«

Evangelizatorji smo toliko, kolikor v svojih srcih ohranjamo čudež in hvaležnost, da smo bili evangelizirani, je še dodal papež. To je v resnici vedno prisoten dar, ki zahteva, da se nenehno obnavlja v spominu in veri.

Binkošti so ustvarjalno dejanje, ki ga Bog nenehno obnavlja

Papež Frančišek je svoje razmišljanje zaključil z binkoštmi. To je dejstvo, ki ni preteklost, ampak »ustvarjalno dejanje, ki ga Bog nenehno obnavlja«, »vedno aktualna skrivnost«, ki jo »živi Cerkev in vsak njen član.« Cerkev »ne živi od dohodkov,« dodaja Frančišek, »še manj od arheološke dediščine«, ampak »živi od Božjega danes, po delovanju Svetega Duha«.

Povzeto po Vatican News

Morda vas zanima tudi