V korak z mladimi.

»Vse vas pričakujem v nebesih«

Prva obletnica smrti salezijanca Rudija Borštnika

V albanskem Skadru so se 3. julija 2022 zbrali k obhajanju spomina prve obletnice smrti slovenskega salezijanca Rudija Boršnika, ki se je »na svojem zadnjem delovnem mestu tu na zemlji« zelo močno zapisal. Sedaj pa nas, kakor je bilo zapisano na njegovi fotografiji, »vse pričakuje v nebesih«.

Sicer je njegov dan smrti 5. julij, vendar je bila nedelja primernejša za skupno srečanje. Salezijanci iz Skadra, Podgorice, Tirane in Prištine ter predstavniki italijanske salezijanske inšpektorije Neapelj, ter množica mladih in vernikov so se zbrali pri nedeljski sveti maši, nato obiskali njegov grob in ob njem molili, srečanje pa zaključili z bratskim kosilom.

Sveto mašo je vodil salezijanec Janez Mirtek, župnik in ravnatelj skupnosti v Podgorici, pridigal pa je inšpektor neapeljske salezijanske inšpektorije Angelo Santorsola. V pridigi je izpostavil tri vidike nedeljskega evangelija: da bi živeli svojo poklicanost, se ne smemo obremenjevati z nekoristnimi stvarmi, ki nas oddaljujejo od bistvenega; poklicani smo biti nosilci miru, tistega pravega, ki prihaja od Boga; biti moramo možje Besede in to Besedo oznanjati z življenjem.

»Te tri misli iz evangelija najdemo v našem dragem bratu, prijatelju in očetu, ki se ga spominjamo na prvo obletnico njegove smrti, našem prijatelju don Rudiju. […] Vsi smo lahko videli in okusili, kako je bil v življenju povezan z Jezusom. Bil je pričevalec njegove Besede. Med ljudi je prinašal Jezusov mir. […] Don Rudi nam je zapustil duhovno oporoko, ki jo moramo izpolnjevati, če ga resnično ljubimo: o drugih ne govorimo nikoli nič slabega zaradi ljubezni do Njega; živimo zakramentalno življenje kot don Bosko s poudarkom na spovedi in evharistiji; v veri živimo pobožnost do Marije, ne da bi zanemarjali molitev svetega rožnega venca. […] V albanskem narodu raste prepričanje: Don Rudi je svetnik! Zato smo povabljeni, da ga tudi mi posnemamo.«

Rudi Tisel

Morda vas zanima tudi