V korak z mladimi.

100 let od prvih zaobljub DBP: spomin in prerokba

26. oktobra je minilo 100 let, ko so štiri mlade žene izpovedale zaobljube kot posvečene salezijanske laikinje in tako postavile temelj prihodnje ustanove Don Boskovih prostovoljk (DBP). Ob obletnici je vrhovna odgovorna vsem prostovoljkam poslala pismo, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

Lepo se je spomiti teh trenutkov in s tem obnoviti našo poklicanost in prizadevanja, da smo prerokinje v svetu danes. Zahvaljujoč prvim štirim sestram se je lahko rodila naša Ustanova in zahvaljujoč njihovi zvestobi smo danes Ustanova v službi Cerkve in sveta.

Spomin

26. oktober 1919: Prve zaobljube naših sester, v obdobju »gorečnosti Družbe sv. Frančiška Saleškega«, kot poroča Alojzija Carpanera v svojem Zvezku (str. 79-87). Z vsem srcem se vračam k trenutkom te slovesnosti, da bi lahko čutila tedanje ozračje in s hvaležnim srcem gledala na vse, kar je Sveti Duh storil za nas v teh 100 letih.

Izbran kraj: kapela v sobicah častiljivega don Boska, ki je po kardinalu Caglieru »posebno znamenje izbranosti«.

Mogočno sporočilo: »Danes se začenja vaše novo življenje … Posvečujte vse za odrešitev duš …«

Mašnika: dva pomenljiva duhovnika naše salezijanske zgodovine, kardinal Janez Cagliero in Filip Rinaldi (tretji don Boskov naslednik).

Salezijanska družina: predstavljale so jo sestre HMP, ki so spremljale prve korake nove skupine.

Občutja: Kar dvakrat, ob začetku in koncu zapisa, Alojzija Carpanera slovesnost opiše kot »ganljivo«.

Prerokba

Čeprav je minilo že 100 let, se vsaka izmed nas prepozna v tisti nedelji 26. oktobra 1919.

Vzemimo si nekaj časa, kjer koli se že nahajamo, in se v tišini zaustavimo v spominu, kako se je rodil poklic vsake izmed nas: moj prvi da; kraj izpovedi prvih zaobljub; osebe, ki so me spremljale v posvečeno življenje; prehojena pot; koraki, ki jih še želim narediti v zaupanju Bogu in v izpolnitvi njegove volje.

Tudi za nas, kot za prve sestre, je bil to začetek novega življenja, življenja za Kristusa, prinašajoč Cerkev svetu in svet v srce Cerkve.

»Naša čista, uboga in pokorna ljubezen, ki se upira uživaštvu in čaščenju telesa, dobičku in materializmu, individualizmu in kulturi izključevanja, tako postaja sporočilo, pričevanje, poslanstvo, znamenje svobodne in osvobajajoče ljubezni« (AG8, str. 6)

To je moja želja vam vsem.

Povezani v vsakodnevni molitvi za našo svetost, v ljubezni do Jezusa!

Vaša Dagmar K., vrhovna odgovorna DBP

Morda vas zanima tudi