V korak z mladimi.

Artemij Zatti postal zavetnik mesta Viedma

Ob navzočnosti župana mesta Viedma Pedra Pesattija, krajevnega škofa msgr. Estebana Laxagueja in salezijanca Pedra Narambuene, župnika krajevne salezijanske skupnosti, je deliberativni svet mesta Viedma, ki je tudi prestolnica argentinske pokrajine Rio Negro, imenoval Artemija Zattija za zavetnika mesta.

Občinska resolucija je bila sprejeta v četrtek, 29. septembra 2022, s soglasno sprejetim odlokom, ki je med salezijanci, študenti in dijaki zavoda Artemija Zattija, navzočimi v občinski dvorani, vzbudil čustveno ozračje.

Odločitev je posledica prošnje, ki jo je škof Laxague naslovil na župana Pesattija in vse izvoljene mestne oblasti, podprli pa so jo tudi prebivalci Viedme. Salezijanski škof je predlagal, naj občinski svet z odlokom imenuje Artemija Zattija za »zavetnika mesta« in tako podpre voljo prebivalcev Viedme ter papeža Frančiška, ki bo Artemija Zatija 9. oktobra razglasil za svetnika.

Po poročanju informacijskega portala »Noticias Net« je župan Pesatti ob koncu seje sveta dejal: »Danes se prek predstavnikov prebivalcev Viedme zahvaljujemo najboljšemu meščanu našega mesta. Najprijaznejši meščan Viedme, sorodnik revnih, gospod Artemij Zatti, bo za vedno ostal duhovni voditelj in naklonjena opora za prebivalce Viedme.«

Škof Laxague pa je dejal, da »razglasitev za svetnika tega preprostega in navadnega človeka vsemu svetu ponuja zgled, katerega glavna vrlina je bila biti dober človek. Na ta način,« je sklenil, »je Viedma kot romarska in molitvena postojanka dokončno umeščena na zemljevid vere: ne le Patagonije s prvim svetnikom te pokrajine, temveč celotne Argentine in vsega sveta.«

Dober teden pred tem, 21. septembra 2022, pa je državni sekretariat za bogoslužje pri Ministrstvu za zunanje zadeve, mednarodno trgovino in bogoslužje Republike Argentine, za »dejanje v skupnem interesu« razglasil kanonizacijo blaženega Artemija Zattija, ki bo potekala 9. oktobra 2022 v Vatikanu. Uradni dokument je pomembno priznanje argentinske države ob praznovanju Zattijeve kanonizacije.

V dokumentu, ki ga je pripravilo argentinsko državno tajništvo za bogoslužje, je na kratko predstavljen tudi biografski profil bodočega svetnika in navedeni razlogi za to izbiro. Zattija opiše, da je v Argentino prišel kot priseljenec iz Italije, da je po ozdravitvi bolezni »posvetil svoje življenje Bogu v službi ubogih«, da je dobil argentinsko državljanstvo in da se je v Viedmi že za časa njegovega življenja razširil sloves »svetega brata« ter da je znan kot »sorodnik ubogih«.

»Njegovo življenje in predanost revnim, bolnim in obrobnim sta zgled in model, ki ga je treba posnemati, da bi zgradili pravično, bratsko in miroljubno družbo,« sklene sekretariat za bogoslužje.

Morda vas zanima tudi