V korak z mladimi.

Blagoslov in odprtje 14. razstave jaslic v Centru DUO Veržej

V Rokodelskem centru DUO Veržej je 9. decembra 2022 potekala krajša slovesnost ob odprtju in blagoslovu 14. razstave slovenskih jaslic in jaslic Društva ljubiteljev jaslic Slovenije. Z odprtjem razstave se je pričela tudi Božična Prlekija, ki z Božično vasjo Banovci, razstavo medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli in razstavo jaslic v Centru DUO daje praznično podlago za bogate dogodke v Občini Veržej.

Na letošnji razstavi jaslic se kot osrednji razstavljalec ponovno predstavlja Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije. Na ogled je tako 24 jaslic rokodelcev iz vse Slovenije, 9 jaslic otrok iz okoliških vrtcev in šol, ter 26 jaslic članov Društva ljubiteljev jaslic Slovenije.

Odprtje in blagoslov sta po »sušnem« obdobju znova potekala v navzočnosti obiskovalcev in gostov. Med njimi sta bila odhajajoči župan Občine Veržej Slavko Petovar, novi župan Drago Legen, drugi predstavniki lokalnega življenja in ustanov, gostje Penziona Mavrica in drugi obiskovalci.

Zbrane je nagovoril novi direktor Zavoda Marianum Veržej Blaž Cuderman ter poudaril simboliko in pomen jaslic, ki združujejo, povezujejo in temeljijo na družini, ki je osnovna celica, kjer se človek oblikuje in raste.

Razstavo jaslic si je mogoče ogledati do 9. januarja 2023 vsak delavnik in 26. decembra 2022 od 9. do 15. ure, ob sobotah od 9. do 12. ure. Za skupine je ogled možen po predhodnem dogovoru na 051 370 377.

Odhajajoči župan Slavko Petovar se je v nagovoru zahvalil za 16 let plodnega in lepega sodelovanja med predstavniki lokalne skupnosti in Zavodom Marianum, ki je prineslo obilo sadov preko projektov, sodelovanja in skupnega snovanja razvoja kraja in širše okolice. Med mnogimi pobudami in projekti je tudi Rokodelski center DUO s svojimi dejavnostmi, ki je uspel povezati lokalne rokodelce in jim stoji ob strani s svojo strokovnostjo, odprtostjo in ponudbami. Ob koncu je podal prepričanje, da se bo sodelovanje med Občino Veržej in salezijansko skupnostjo nadaljevalo v dobrobit lokalnih prebivalcev, obiskovalcev in gostov, ki prihajajo v Veržej.

Blagoslov jaslic je opravil predstojnik slovenskih salezijancev Marko Košnik, ki je ob tem spodbudil k upanju, pogumu in pogledu naprej, čeprav se zdi, da trenutni čas temu ni naklonjen. Dodal je še, da če na jaslice gledamo kot folkloro, potem se hitro izpraznemo, če pa jih gledamo v luči Božje zgodovine, katero soustvarjamo s svojim življenjem, le-to dobi smisel in pomen ter nam da energijo, da gremo naprej.

Morda vas zanima tudi