V korak z mladimi.

Visok vatikanski obisk v Podgorici

Od 22. do 24. marca 2024 je Katoliško cerkev v Črni gori obiskal vatikanski tajnik za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami, msgr. Paul Richard Gallagher, tretji mož Vatikana.

Državnemu obisku Črne Gore je konkretno pripomogla tudi salezijanska ustanova v Podgorici. Tamkajšnji salezijanci in sodelavci so veseli, da so lahko bili del tega zgodovinskega dogodka. Msgr. Gallagher je namreč bival v Don Boskovem centru. Počutil se je sprejetega, čutil je, da don Boskovo središče živi, da so salezijanci odprti za vse. Njegova potrditev o vsem tem je veliko priznanje za salezijance, sodelavce in njihovo poslanstvo v Podgorici.

Barski nadškof msgr. Gjonlleshaj je o obisku dejal: »Zavedamo se, da je naša naloga ohraniti katoliško vero na ozemlju Črne gore, še posebej zato, ker je Katoliška cerkev bila in je institucija z najdaljšim trajanjem v zgodovini države, kar pomeni, da je navzoča že od samega začetka širjenja evangelija na teh območjih. Ta obisk je spodbuda, da v naših namerah uspemo.«

Seveda se je obisk načrtoval več let. Za tem stoji apostolski nuncij v Črni gori, nadškof Francis Assisi Chullikatt, ki je v Don Boskov center prišel že nekaj dni prej in s skupnostjo praznoval svoj rojstni dan.

Ob koncu je msgr. Gallagher dejal, da je bil obisk uspešen, tako s predstavniki oblasti, kakor s cerkvenimi voditelji na sestankih, ki jih je imel. Odnosi med Črno goro in Vatikanom so odlični. Srečal se je z ljudmi, ki predstavljajo vlado Črne gore, in vsi so izkazali spoštovanje do svetega očeta. »Glede na to, da je Črna gora zemljepisno relativno blizu Vatikana, lahko upajo na obisk svetega očeta«, je zaključil msgr. Gallagher.

Črna gora je versko zelo pestra. Papež Frančišek »bratstvo ljudi«. Vse vere lahko sobivajo, ljudje lahko živijo kot bratje in za to se moramo Bogu neprestano zahvaljevati. »Lahko si le želimo, da bi ta obisk obrodil bogate sadove«, so še dejali salezijanci v Podgorici.

Povzeto po FB Župa-PG

Morda vas zanima tudi