V korak z mladimi.

Dajemo veselje ukrajinskim beguncem

Slovaški salezijanci se pripravljajo na poletje solidarnosti

Bliža se poletje in po vsem salezijanskem svetu se bodo začele dejavnosti, ki pod različnimi imeni – poletni oratorij, tabori, kampi – v vsakem primeru pomenijo čas za skupno rast: otrok, mladih, prostovoljcev in animatorjev. Po izbruhu vojne v Ukrajini v številnih salezijanskih ustanovah po vsej Evropi že organizirajo posebne dejavnosti za ukrajinske begunske otroke v tujini. Takšen je tudi primer salezijanske inšpektorije Marije Pomočnice na Slovaškem.

Salezijanci so v sodelovanju s slovaškim sponzorskim podjetjem »MPS« organizirali izlet za šestindvajset ukrajinskih otrok iz salezijanskega doma v Lvivu, ki so jih na Slovaškem sprejeli konec februarja, takoj po začetku vojaških akcij. Tokratne ekskurzije so se udeležili starejši fantje, stari od enajst do sedemnajst let. Te pobude so se zelo razveselili, saj jim je omogočila, da so se po treh mesecih ločitve ponovno srečali v veselem ozračju. Razkropljeni so po vsej Slovaški, zlasti v mestih Bratislava, Galanta, Žilina, Kremnica in Poprad.

Ekskurzija se je začela v Liptovi z uvodnim srečanjem vseh udeležencev in se nadaljevala z obiskom Jame svobode v Demänovski, ki je ena največjih in najlepših v državi. Ob ugodnem in sončnem vremenu so otroci dan preživeli v vodnem parku Bešeňová. »Z veseljem smo opazovali navdušene izraze otrok, ki so se zabavali na različnih toboganih in zelo uživali v vodnih atrakcijah,« so povedali nekateri organizatorji.

Veliko mladih slovaških salezijanskih animatorjev prostovoljno sodeluje z ukrajinskimi begunci, ki so nastanjeni v državnih ustanovah. Njihov urnik je sledeč: najprej spoznajo vnaprej dogovorjeni program dejavnosti, na kraju samem začnejo dinamiko z molitvijo v slovaščini, ki je spodbuda za učenje novega jezika. Nato potekajo uvodne igre, katerih namen je spodbujati spoznavanje med prisotnimi v skupini, ki so razdeljene glede na starost. V preostalem času pa sledijo plesne in glasbene dejavnosti, igre in delavnice do konca popoldneva.

Po vrnitvi v oratorij si prostovoljci med seboj izmenjajo izkušnje, izrazijo svoje občutke in se pogovorijo o morebitnih izboljšavah za dejavnosti v naslednjih dneh.

V bližnji prihodnosti pa salezijanci na Slovaškem pripravljajo 3-4 termine »primestnih« poletnih taborov za ukrajinske otroke. Tabore bodo organizirali v sodelovanju z drugimi organizacijami, kot sta salezijanski nevladni organizaciji »Savio« in »VIDES« ter s prostovoljci iz Velike Britanije, ki se bodo pridružili slovaškim prostovoljcem. Te dni potekajo usposabljanja: poleg običajnih znanj o tem, kako delati v skupini, kako pritegniti in ohraniti pozornost najmlajših otrok ali kako varno upravljati prostore, obravnavajo tudi posebne teme, kot so delo s posttravmatskimi otroki, posredovanje v kriznih situacijah ali kako komunicirati o občutljivih temah in zagotavljati psihološko podporo.

Nadaljujejo se tudi redne dejavnosti za spodbujanje vključevanja ukrajinskih beguncev v slovaško družbeno strukturo. Zaradi sodelovanja številnih velikodušnih prostovoljcev je salezijanski center v Trnavki v Bratislavi še povečal svoja prizadevanja in sedaj nudi štiri popoldneve tedensko jezikovne tečaje, s čimer je več ukrajinskih državljanov dobilo priložnost, da se naučijo osnov slovaškega jezika.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi