V korak z mladimi.

Don Bosko v novem zemljepisnem središču EU

Od 1. februarja, točno od polnoči, se novo zemljepisno središče Evropske unije nahaja v zaselku Veitshöchheim, v kraju Gadheim. V tej vasi z 80 prebivalci blizu Würzburga se nahaja tudi inštitut »St. Markushof«, dislocirana enota salezijanske ustanove v Würzburgu.

Označen kraj so tlakovali tečajniki in inštruktorji centra za poklicno izobraževanje na omenjenem inštitutu ter uredili okolico. V noči z 31. januarja na 1. februar so se domačini in obiskovalci, zbralo se jih je kakih 300, srečali na priložnostnem praznovanju, kjer ni manjkalo vročih klobasic in pijače za vse obiskovalce. Srečanje se je med drugim udeležila bivša predsednica bavarskega parlamenta Barbara Stamm, ravnatelj vzgojnega centra »Caritas Don Bosco« in župnik Clemens Bieber pa sta med drugimi osebno razdeljevala omenjene dobrote. Dogodek je neposredno prenašala tudi prva javna nemška mreža ARD.

Zemljepisno središče EU se je po odhodu Združenega kraljestva prestavilo iz severnobavarskega Westerngrunda na severovzhod v Gadheim. Kraj je bil določen na podlagi izračunov francoskega zemljepisnega inštituta IGN.

Salezijanska hiša v Würzburgu je bila ustanovljena leta 1916 kot prva salezijanska ustanova v današnji Nemčiji. Danes deluje kot del ustanove »Caritas Don Bosco«, v kateri združujeta moči škofijska Karitas Würzburg in nemška salezijanska inšpektorija. Gre za največjo salezijansko ustanovo v Nemčiji. Salezijanska skupnost ima sedež v Würzburgu, v Gadheimu pa upravlja inštitut »St. Markushof.

Povzeto po ANS; foto: Fabian Gebert, www.donbosco.de

 

Morda vas zanima tudi