V korak z mladimi.

Don Boskov svetovni mladinski filmski festival tudi v Ljubljani

»Veliki finale« drugega Don Boskovega svetovnega mladinskega filmskega festivala se je končal 13. oktobra 2023 v »Don Bosco Youth Center« v Los Angelesu, svetovni prestolnici zabave, z udeležbo domačih in tujih obiskovalcev, organizatorjev ter razglasitvijo svetovnih zmagovalcev DBGYFF.

Festival je ob enem potekal na več kot 200 lokacijah v skoraj 60 državah salezijanskega sveta in je prinesel ustvarjalna prizadevanja mladih, ki so na filmski trak (oz. kamero mobitela) ujeli temo ljubezni, miru in solidarnosti v ustvarjalnem in pronicljivem tonu.

V soboto, 14. oktobra 2023, je vzporedna projekcija najboljših kratkih filmov DBGYFF potekala tudi v Ljubljani. In to z razlogom: med petdeset najboljših se je uvrstil slovenski film »The Sunrise« (Obzorje elektruma), ki ga je pripravila skupina pod vodstvom avtorice Danijele Maček iz Murske Sobote. V salezijanski pokrajini srednja in severna Evropa pa je dosegel tretje mesto.

V dvorani rakovniškega gradu so se zbrali slovenska predstavnica, njeni domači in prijatelji, drugi gledalci ter sestre FMA in salezijanci, ki so si ogledali nekaj najboljših kratkih filmov, kakor tudi slovenski kratki film, ki je prikazal preplet poti dveh mladih iz različnih slojev, ki ju je povezala človeška bližina in ljubezen. Projekcijo sta pripravila in vodila Jure Babnik SDB, delegat za salezijansko mladinsko pastoralo ter s. Majda Merzel FMA, odgovorna za mladinsko pastoralo pri sestrah FMA in »pobudnica«, da se je Danijela Maček sploh prijavila in lotila tega projekta. Delegat za družbeno obveščanje Marko Suhoveršnik je ob začetku na kratko predstavil začetke in potek Don Boskovega svetovnega mladinskega filmskega festivala.

Avtorica Danijela je po predvajanju filma spregovorila o poti od ideje do realizacije, opisala pričakovanja in presenečenja ter se skupaj z drugimi veselila uspeha svojega filmskega prvenca. Skupno srečanje se je zaključilo s skupno sladko zakusko in druženjem.

Morda vas zanima tudi