V korak z mladimi.

Dr. Miran Sajovic SDB: »Benedikt XVI. je tiho oblikoval vernike v Cerkvi«

© zajem zaslona rtvslo.si

Dopisnik RTV Slovenija iz Rima in Vatikana Janko Petrovec je pred začetkom pogrebne svete maše za zaslužnega papeža Benedikta XVI. pred mikrofon povabil slovenskega salezijanca dr. Mirana Sajovica, dekana na Fakulteti za krščansko in klasično književnost papeške salezijanske univerze v Rimu.

»Svoj pontifikat je najbolj zaznamoval s tem, kar je povedal ob izvolitvi, da je skromen, ponižen delavec v Gospodovem vinogradu. Mislim, da je bil ves pontifikat usmerjen v to, da je vero predajal z jasno besedo, pa tudi razumljivo za današnjega človeka. To odražajo njegovi dokumenti, kateheze, to odraža tudi njegovo veliko trpljenje, ko so na dan prišle zlorabe, pa še kaj drugega, kar ne vemo in je botrovalo njegovemu predčasnemu odhodu s papeškega prestola,« je Miran Sajovic odgovoril na vprašanje o največji prepoznavnosti pontifikata Benedikta XVI.

»Tako kot Cerkev je bil tudi papež Benedikt žlahtno tradicionalen, v tistem najlepšem smislu, da je znal ohranjati to, kar je bilo v Cerkvi ter jo hkrati soočati z novimi časi – ne tako odločno, na hitro, ampak s premislekom. Vedno je menil, da Cerkev raste organsko, iz korenin, preko preteklosti v sedanji čas.«

Miran Sajovic je glede papeževega vpliva na slovensko Cerkev ob novih škofijah in imenovanju škofov poudaril predvsem njegovo tiho oblikovanje vernikov, profesorjev preko Teološke fakultete in svojih spisov. Veliko Slovencev je rado bralo njegove dokumente in ob njih tudi raslo.

Osebno je Sajovic papeža Benedikta srečal le enkrat. Bilo je kratko, a zelo prijetno srečanje, kjer je začutil toplino in ponižnost, ki človeka pred tako veliko osebnostjo gotovo prevzame.

Vir: rtvslo.si; foto: zajem zaslona © rtvslo.si

Morda vas zanima tudi