V korak z mladimi.

Gremo na misijon!

V pripravi na 100-letnico posvetitve cerkve Marije Pomočnice

Prihodnje leto bo minilo 100 let od posvetitve svetišča Marije Pomočnice v Ljubljani na Rakovniku. Prvi salezijanci, ki so prišli na Rakovnik, so takoj začeli širiti pobožnost do Marije Pomočnice. 26. aprila 1903 so blagoslovili kip Marije Pomočnice, ki so ga na Tirolskem naročile in kupile vnete Marijine častilke.

Temeljni kamen za cerkev je 2. junija 1904 blagoslovil ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič, navzoč pa je bil tudi  prvi don Boskov naslednik, danes blaženi Mihael Rua, ki je bil ob obisku navdušen nad razvojem salezijanskega poslanstva v Sloveniji. Leta 1906 so bila dela ustavljena, ker je v zavodu izbruhnil tifus in je bilo potrebno najprej urediti druge nujne zadeve. 20. decembra 1908 je generalni vikar ljubljanske škofije Janez Flis blagoslovil začasno pokrito cerkev.

Po prvi svetovni vojni je nastopil čas, da se zaključi gradnja svetišča. Želja je bila, da bi bila cerkev posvečena  ob zaključku marijanskega kongresa, ki je bil načrtovan za september 1924 v Ljubljani. Ob tej priložnosti je prišel apostolski nuncij, nadškof Hermenegild Pelegrinetti. Sveti oče pa je poslal svojega zastopnika, kardinala Janeza Cagliera, znanega salezijanskega misijonarja v Južni Ameriki. Obred posvetitve so opravili dopoldne med slovesno sv. mašo. Kardinal Cagliero je občudoval pobožnost množice vernikov in je med drugim dejal: »Slovenci ste Marijin narod. Dokler boste Marijo tako častili, se vam ni treba ničesar bati. Marija bo varovala svoje ljudstvo.«

Na stoletnico se želi duhovno pripraviti tudi župnijsko občestvo na Rakovniku, zato so sklenili, da bo potekal celoletni župnijski misijon. Namen misijona je, da se vsi župljani med seboj medgeneracijsko povežejo, okrepijo župnijsko občestvo, da med ljudi širijo srečo in veselje, hkrati pa poglobijo svoj odnos z Bogom.

V sredo, 24. maja 2023, na praznik Marije Pomočnice, bo ob 19.30 slovesna sveta maša pri Lurški kapeli, v zahvalo in priprošnjo naši materi Mariji. Hkrati se bo s slovesno sveto mašo uradno začel enoletni župnijski misijon v župniji Ljubljana Rakovnik.

Nosilci misijona bodo župljani sami, saj ima prav vsak izmed njih kaj za povedati. Vsak izmed njih ima svojo izkušnjo vere, ki jo lahko preda ostalim. Ni nujno, da so teološko podkovani. Pomembno je le, da znajo predati pomembno sporočilo vsem v današnjem svetu. To sporočilo pa je, da smo vsi Božji ljubljeni otroci, da ima Bog rad prav vsakega izmed nas in je ustvaril svet iz ljubezni do nas ter da smo prav vsi poklicani k večnemu življenju. Jezus Kristus nas je odrešil s svojo smrtjo na križu in nam s svojim vstajenjem pokazal pot življenja.

K duhovni pripravi na obhajanje 100-letnice posvetitve najbolj znanega ljubljanskega Marijinega svetišča vabljeni tudi vsi drugi, člani salezijanske družine, romarji in molivci ter častilci Marije Pomočnice.

Foto: YT MI-PRESS (zajem zaslona)

Morda vas zanima tudi