V korak z mladimi.

Indonezijski salezijanci odpirajo novo navzočnost

Salezijanca Yohanes Boedi Soerjonoto, ekonom indonezijske vizitatorije in Paulus Anggara Rarasta, delegat za mladinsko pastoralo, sta 16. aprila 2021 zaključila s petdnevnim poizvedovalnim obiskom v indonezijski škofiji Ruteng. Razteza se na zahodnem delu otoka Flores, v pokrajini Vzhodna Nusa Tenggara, ki sta ga pred kratkim prizadela ciklon in poplave. Na obisk ju je povabil krajevni škof msgr. Siprianus Hormat, saj si v svoji škofiji želi salezijanskih ustanov.

Salezijanca sta si ogledala pet krajev ter prisluhnila predstavitvam škofijskega pastoralnega centra, mladinske pastorale in duhovnikov. Skupaj so razločevali, kakšna vrsta dela in kateri kraj bi bil najbolj primeren za začetek salezijanskega poslanstva v škofiji, da bi kar najbolje odgovorili s salezijansko karizmo na potrebe krajevne Cerkve in v dobrobit mladih.

Ob koncu obiska sta se salezijanca srečala s krajevnim škofom. Tako msgr. Hormat, duhovniki in lokalno prebivalstvo so ob srečanjih izkazali navdušenje za prihod in začetek pastoralnega, karitativnega in vzgojnega poslanstva salezijancev. To bo prva salezijanska navzočnost na otoku Flores, na katerem so – v največji muslimanski državi na svetu – prebivalci večinoma katoličani.

Salezijanska karizma je v Indoneziji pognala korenine leta 1985, ko so prispeli prvi salezijanski misijonarji s Filipinov. Setev je bila rodovitna, saj danes indonezijsko salezijansko vizitatorijo »Sv. Alojzij Versiglia« sestavlja 64 redovnikov, od katerih jih je 11 začasno v drugih inšpektorijah ali pa so misijonarji ad gentes.

Don Boskovi sinovi so na razvejanem indonezijskem arhipelagu navzoči v sedmih skupnostih na samo dveh otokih: v šestih ustanovah na Javi in v eni na Sumbi. Salezijanska vizitatorija Indonezija je bila ustanovljena leta 2018, ko se je »osamosvojila« vizitatorija »Sv. Kalist Caravario« Vzhodni Timor, ki je pred tem v skupni vizitatoriji živel kot inšpektorialna delegatura.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi