V korak z mladimi.

Inšpektor Košnik: »Številne nove priložnosti so pred teboj«

Razmišljanje ob začetku šolskega leta

Najpogostejše vprašanje po počitnicah je: »Kako si jih preživel? Kaj je bilo najbolje? Kje si najbolj užival?«

Osebno sem še vedno pod vtisom Svetovnega dneva mladih v Lizboni. Na srečanju salezijanske mladine sem prejel majico, ki jo je nosilo vsaj 10 tisoč mladih, na kateri so bile napisane naslednje besede: »Pridi, živi, oznanjaj!« Prejeli smo nalogo, da to sporočilo prenesemo naprej. Besede se navezujejo na nenavaden evangeljski dogodek (Mt 16,22-33), ki se je zgodil na Genezareškem jezeru. Jezus hodi po vodi. Približa se učencem, ki se v čolnu mučijo z nasprotnim vetrom. Apostol Peter ga opazi in želi priti k njemu po vodi. Na Jezusov ukaz: »Pridi!« mu sicer uspe, toda po nekaj korakih podvomi in se začne potapljati. Zavpije: »Gospod, reši me!« In Jezus ga reši z besedami: »Žívi!« Ko sta bila na varnem v čolnu in so učenci videli, kaj se je zgodilo, so se mu priklonili do tal. Peter je izpovedal oz. oznanil svojo vero: »Resnično si Božji sin.«

Besede »Pridi, živi, oznanjaj« povezujemo tudi z don Boskovim življenjem. Prihodnje leto bo minilo 200 let, ko je v sanjah pri devetih letih prepoznal, čemu ali bolje komu naj nameni svoje življenje.

Pridi: »Ne z udarci, ampak s krotkostjo in ljubeznijo si boš moral pridobiti te svoje prijatelje. Začni jih torej takoj poučevati, kako grd je greh in kako dragocena je krepost.« V sanjah je imel videnje Jezusa in Marije, ki ju ni prepoznal. Toda prav Marija mu pokaže polje dela. Živi: »To je tvoje polje, tu moraš delati. Postani ponižen, vztrajen in pogumen. To, kar zadaj vidiš, da se godi tem živalim, bom moral storiti za moje otroke.« Oznanjaj: »Ob svojem času boš vse razumel«.

Don Bosko je bil vrvohodec. Njegovo hojo po vrvi lahko primerjamo tudi s hojo po vodi. Kdor zna hoditi po vrvi, ve, koliko poskusov in vztrajnosti je potrebnih za to. Na vrvi je celo žongliral. To je bila njegova pot svetosti, vztrajnosti, uravnoteženosti in vizije, na katero je usmerjal številne mlade.

»Pridi, živi, oznanjaj« niso le besede za druge, ampak tudi zate. Gre bolj za dejanja kot za besede. Vsak začetek šolskega leta je na nek način novo poglavje, nova pot že začete poti. Številne nove priložnosti so pred teboj, pa tudi številne ovire in izzivi. Smo kakor v čolnu, kjer piha nasprotni veter ali kakor na vrvi, na kateri lovimo ravnotežje.

Pridi pomeni pogum, da se sploh premakneš. Pomeni, da popolnoma zaupaš glasu, ki te vabi na pot življenja, čeprav pot ne pozna 100 % gotovosti. Pomeni verjeti, slišati in se usmeriti na pot Božjih zakonov.

Živi pomeni, da si upaš živeti drugačno življenje. Ne po merilih sveta, ampak po Jezusovem zgledu. Biti veren pomeni živeti drugače. Če v tvoje življenje ne poseže Gospod, potem boš potonil v navadah tega sveta. On ti podarja novo življenje, ti odpušča, te hrani in ti daje resnično moč, da boš zmogel. Veruješ, da je Jezus res živ in navzoč v tvojem življenju?

Oznanjaj. Doživetje Gospodove bližine je posebno doživetje, ki ne more ostati skrito. Če si se odprl Gospodu, boš to tudi izpovedal in oznanil. Premisli, kje se te je dotaknil Gospod. Kaj in kako boš oznanjal? Nemogoče je, da nekdo, ki zares doživi Gospodovo moč, tega ne oznanja naprej.

Marko Košnik, salezijanski inšpektor

Morda vas zanima tudi