V korak z mladimi.

Izredne razmere v izrednih razmerah

»Še vedno ne vemo, kako se bomo organizirali zaradi mraza, snega in stanja številnih stavb po skoraj 12 letih vojne. Prebivalci nujno potrebujejo pomoč.« To so bile prve besede, ki jih je Alejandro León, salezijanski predstojnik vizitatorije »Deteta Jezusa« na Bližnjem vzhodu, poslal iz Alepa v Siriji, mučeniške dežele, kot jo pogosto imenuje papež Frančišek in je od prejšnjega ponedeljka še bolj mučeniška.

Dva zelo močna potresa z epicentrom v Kahramanmarašu na jugu Turčije ob severozahodni meji s Sirijo sta v noči s 5. na 6. februar do tal porušila na stotine stavb. Po trenutnih začasnih podatkih sta povzročila več kot 20 tisoč poškodb in zahtevala več kot 5 tisoč življenj. Ogromna tragedija, ki je znova prizadela že tako zelo nesrečno območje planeta. Območje, kjer je 15. marca 2011 izbruhnila vojna, v kateri se še vedno vojskujejo vladne sile Bašarja al Asada in koalicija oboroženih milic, opredeljenih kot uporniki. Krvava vojna, ki je zahtevala več kot 306.000 življenj, 6,6 milijona beguncev v tujini in 6,7 milijona notranje razseljenih oseb.

Boleč dejavù: podobe Alepa, drugega največjega sirskega mesta, s popolnoma uničenimi osemnadstropnimi stavbami, katerih strehe in nadstropja so se zrušila do tal, spominjajo na eno od najhujših bitk sirske državljanske vojne, ki se je odvijala prav tam. Številne hiše, poškodovane od zadnjega bombardiranja, so danes so le še prah in ruševine.

Fundacija Don Bosko zbira sredstva za pomoč ljudem v stiski, ki jih je prizadel potres v Turčiji in Siriji.

POMOČ LAHKO NAKAŽETE NA NASLOV FUNDACIJE DON BOSKO

Ustanova Fundacija don Bosko
Rakovniška ulica 6
1000 Ljubljana

TRR: SI56 0205 8026 2282 413 (odprt pri NLB)
SKLIC: SI00 300

NAMEN: Pomoč Turčiji in Siriji

Don Boskovi sinovi iz Alepa so že od vsega začetka nudili pomoč prvim razseljenim osebam in družinam, ki so se zatekle v salezijansko ustanovo. Misijonarji pomagajo s hrano, odejami in toplimi oblačili. »Takoj smo sprejeli vse, ki so potrebovali pomoč. Salezijanci, sodelavci in celotna salezijanska družina v Alepu so že sprejeli in pomagali več kot 300 ljudem,« je včeraj, 7. februarja, sporočil inšpektorialni delegat za družbeno komuniciranje, salezijanec Pier Jabloyan.

»Ljudje zelo trpijo, ker so prestrašeni in se bojijo popotresnih sunkov po velikem potresu ob 4. uri zjutraj. Zemlja se je tresla, hiše so se rušile in veliko je smrtnih žrtev. Poleg tega sta razseljene prizadela še mraz in dež,« pravi salezijanec Georges Fattal, vodja salezijanskega zavoda v Alepu, ki je imel na srečo »le nekaj razbitih oken«.

Po potresu so se številni prestrašeni ljudje samodejno zatekli v salezijanski oratorij. »Še preden smo pripravili tople obroke, smo jih morali pomiriti, saj so ti ljudje že trpeli vojno in revščino, zdaj pa se morajo soočiti še s posledicami potresa,« nadaljuje Fattal. »Spomnili smo jih, da je Gospod, ko je bil sredi razburkanega morja, vprašal učence: ‘Zakaj se bojite?’ On je z nami in med nami.«

Ravnatelj salezijancev v Alepu je pozval k podpori sirskemu prebivalstvu na vseh ravneh: »Zagotovo bo potrebna materialna pomoč za obnovo, saj je ta potres, tako silovit, kot ga še nismo doživeli, povzročil zrušenje številnih stavb. Predvsem pa vas prosimo, da molite za nas.«

Vir: Missioni Don Bosco, La nuova Bussola Quotidiana

Morda vas zanima tudi