V korak z mladimi.

Jubilej salezijancev v Sibiriji

Salezijanski misijon v Sibiriji te dni praznuje dvojni jubilej: 30. obletnico prihoda prvih salezijanskih misijonarjev v Jakutsk, glavno mesto ruske republike Jakutije, in 15. obletnico posvečenja cerkve Svete Trojice.

Avgusta 1994 sta iz Aldana (Južna Jakutija) v Jakutsk prispela salezijanca Daniel Pravda in Ladislav Stanko skupaj z misijonsko prostovoljko Judito Štempelovo. To ni bil le začetek delovanja salezijancev, ampak tudi uradni začetek katoliške Cerkve v tem mestu.

Julija 1995 je Jakutsk obiskal takratni vrhovni predstojnik Juan Edmundo Vecchi. Ob tej priložnosti je blagoslovil zemljišče za novo Hišo mladih, ki je začela delovati leta 1997. Kasneje je rasla potreba po novi cerkvi. Njeno gradnjo je vodil salezijanec Andrej Porubčin. Kljub težkim podnebnim razmeram so bila dela končana in leta 2009 je bila cerkev posvečena.

V okviru letošnjega jubileja so tamkajšnji salezijanci od 2. do 26. aprila pripravili razstavo kopije turinskega prta, ki je pritegnila lepo število obiskovalcev. Vrhunec praznovanja je potekal v nedeljo, 28. aprila 2024, s sveto mašo, ki jo je vodil irkutski škof msgr. Kiril Klimovič, ki je med slavjem šestim župljanom podelil zakrament birme. Ob koncu svete evharistije je sledil blagoslov obnovljenih cerkvenih orgel, edinih orgel v Jakutiji, ter koncert posebnega organista iz Benetk, salezijanca Alda Castenetta.

ANS

Morda vas zanima tudi