V korak z mladimi.

Kaj se dogaja v Boliviji?

Salezijanska inšpektorija v Boliviji je hvaležna za izkazano solidarnost ob napadu, oplenjenju in uničenju postaje Radia in televizije Ichilo (10. november), ki se nahaja v občini Yapacaní, Santa Cruz in pred tem za izraženo bližino ob metanju solzivca v šoli »Don Bosco El Prado« (6. november)  v La Pazu. Naj pojasnimo, da so dogodki v Boliviji sad zapletenega socialnega in političnega procesa, ki je vodil v odstop bivšega predsednika Eva Moralesa in v nominacijo legitimno sestavljene prehodne vlade.

Iz tega, kar lahko opazimo, ni bilo nič podobnega državnemu udaru, ampak predvsem jasen civilni in ljudski odpor na novo žalitev bivše vladajoče stranke proti politični ureditvi države. Nekateri vzporedni indici kažejo, da Evo Morales ni upošteval izidov zakonodajnega referenduma 21. februarja 2016  – v katerem so volilne skrinjice pokazale, da ne bo smel vložiti svoje kandidature za naslednje volitve – pod naslovom »človekovih pravic« je ignoriral te rezultate in se pojavil na volitvah 20. oktobra letos. K temu dodajmo še požare več kot 1.000.000 hektarjev gozdov v Chiquitaníi, ki temeljijo v vladnem dekretu, ki podpira prakso »chaqueo«, to je požig gozdov za pridobitev več kmetijske zemlje za ljudi blizu Gibanja za socializem (MAS, Movimiento al Socialismo) in za komercialne namene. In nazadnje je tu še volilna prevara v prid Moralesu, ki jo je prijavila Organizacija ameriških držav po izvedeni preverbi skupine strokovnjakov te organizacije.

Največji del bolivijskega prebivalstva je v tem obdobju iskal miroljubno rešitev konflikta, kar se je pokazalo med policijo, ki je zavrnila zatiranje civilistov v protestih. Tudi vojska je predlagala bivšemu predsedniku, naj se odpove svoji funkciji. Slednji se je odločil odstopiti v prid ustavnemu nasledstvu v osebi doktorice Jeanine Áñez.

Bolivijski škofje v svoji poslanici 10. novembra dobesedno pravijo: »To, kar se dogaja v Boliviji, ni državni udar. To sporočamo pred Bolivijci in pred vso mednarodno skupnostjo.«

V tem preveč strnjenem kontekstu prosimo salezijanske skupnosti v Ameriki in po svetu, da ne nasedajo dezinformacijam ali v mnenjem o izgubi legalnosti in demokracije v Boliviji. Še vedno živimo v težkih časih zaradi Moralesovih bataljonov, ki ne sprejemajo odstopa svojega voditelja in ga pozivajo, naj se vrne na oblast, kar je povsem nerealno po tem, ko je prišla na dan vsa korupcija in manipulacija moči države, v katero smo se pogreznili.

Vse naše salezijanske ustanove nadaljujejo s spremljanjem ljudstva v tem težkem trenutku in nudijo vzgojno-evangelizacijsko služenje v okvirih, ki jih okoliščine dovoljujejo. Zahvaljujemo se vsej svetovni salezijanski družini za molitev in bližino. In nadaljujemo s prošnjami Bogu za hitro, miroljubno in pravično rešitev teh konfliktov.

Po ANS povzel D. Grlec

Morda vas zanima tudi