V korak z mladimi.

Kako se Cerkev spopada z izzivi in priložnostmi spleta?

Letos obeležujemo 30 let od začetkov spleta. Profesor Fabio Pasqualetti SDB, dekan Fakultete za komunikacije na Salezijanski papeški univerzi, opredeljuje spremembe in nove izzive.

Kako se je komunikacija Cerkve spremenila v teh desetletjih, tako v povezavi z oznanjevanjem Besede kot tudi s prisotnostjo na spletu?

Najprej, Cerkev je bila predvsem izzvana na področju komunikacijske strukture. Cerkev, to lahko zlahka priznamo, je vedno imela piramidalno komunikacijsko strukturo, ki je potekala vertikalno od vrha vse do baze. Internet namesto tega namiguje na popolnoma nasproten model komunikacije: od vseh vsem, gre horizontalno, nima središča. Cerkev je morala sprejeti izziv vstopa v mrežo in sprejeti dejstvo, da je le ena od mnogih glasov. Mislim, da je to največji izziv, v smislu, da dejansko moraš imeti nekaj zanimivega za predstaviti nekomu, da pride obiskat tvoje znamenitosti, se zanima za tvojo vsebino in posledično najde prostor za razpravo. Še vedno je malo cerkvenih institucij in krajev, ki bi bili pripravljeni na neposredno soočenje. Mnogi morda pripravljajo prispevke, ki so vedno zelo regulirani, drugo so informacijski portali.

Menim pa, da dolgoročno zamisel vstopa komunikacijski način – če sprejmemo, da ostanemo v teh digitalnih okoljih, na primer v družabnih omrežjih – neizogibno vključuje neposredno interakcijo.

Gotovo je Cerkev uspela, celo preroško, spregovoriti v svojih dokumentih in svojem učiteljstvu o internetu in vlogi, ki jo mora imeti komunikacija?

Osnovni princip Cerkve, ki zadeva vsa sredstva komunikacije, je, da nam pomaga k vedno večji humanosti. Tudi to je velik izziv. Lahko ga postavimo vzporedno z drugo primerjavo iz evangelijev: ali je sobota v službi človeka ali človek postaja suženj sobote?

Kaj so danes nove sobote? Lahko bi začeli pri ekonomiji, razvoju ali tehnologiji, ki, če so usmerjeni v nove oblike v službi človeku, postajajo zares osvobajajoči. Zaradi tega lahko kot človeštvo napredujemo in rastemo. V trenutku, ko pa postanejo orodja nadzora, moči, podrejanja drugih, očitno zasužnjujejo. Zato mislim, da je pred nami velik izziv razumeti danes v katero smer gremo; razumeti na primer celoten problem algoritmov, učenja strojev, kdo jih uporablja, kdo jih nadzoruje, kaj se z njimi počne, v želji da bi imeli več znanja in zavesti o smeri, v katero gremo kot družba, kot človeštvo.

Vir: Vatican News, povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi