V korak z mladimi.

Kompas za skupnosti

»Animacija in vodenje skupnosti – služba salezijanskega ravnatelja« je kot kompas za skupnosti. Tako vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime oriše novi dokument, ki je z dopolnili na 28. vrhovnem zboru, po 34 letih od zadnjega priročnika za salezijanske ravnatelje, ugledal luč sveta.

Video pogovor mladega salezijanca Ignacija Coniglia z vrhovnim predstojnikom in Ivom Coelhom, svetovalcem za formacijo, pomaga k razumevanju tega pripomočka, ki ga želi Ángel Fernández Artime podariti vsakemu salezijancu.

Gre za trajno formacijo, h kateri so povabljene vse salezijanske skupnosti, posebno v prvem letu po zadnjem vrhovnem zboru.

Med Ignacijevimi vprašanji je tudi sledeče: »Lahko ob upoštevanju pestrosti in različnosti v naši Družbi ponudimo pripomoček, ki bo veljal za vse?«

Vrhovni predstojnik odgovarja: »Menim, da ja. Ne da bi vse delali enako, iste reči po vsem salezijanskem svetu. Vedeti pa moramo za smer. V središču so naše Konstitucije in Pravilnik. Ta priročnik je kot kompas. Morska busola – to pravim kot sin mornarja – je inštrument, ki pokaže pravo smer, da se vrneš domov, da prispeš v pristan.

Ta ni enak navigaciji. GPS, kot pravi papež Frančišek, je orodje, ki ne služi kot življenjski svetovalec. V življenju ne vemo, kaj nas čaka dan za dnem, od trenutka do trenutka.

Zato je prav, da kot skupnost, ravnatelj in sobratje, živimo v globokem smislu vere; da med seboj iščemo povezanost, istočastno pa sprejemamo, da je v skupnosti vedno eden od bratov, ki jo vodi, posreduje in brate spremlja v razločevanju.«

Dokument je trenutno izšel v šestih glavnih jezikih Družbe, v prihodnjih mesecih pa bo sledila video predstavitev vsakega od treh delov:

  1. Identiteta salezijanske posvečenosti
  2. Ravnatelj v salezijanski redovni skupnosti
  3. Ravnatelj in skupno salezijansko poslanstvo z laiki

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi