V korak z mladimi.

Msgr. Hon Tai-Fai imenovan za apostolskega nuncija na Malti

Tiskovni urad Svetega sedeža je v ponedeljek, 24. oktobra 2022, sporočil, da je nadškof Savio Hon Tai-Fai, don Boskov salezijanec, naslovni nadškof v Sili in trenutno apostolski nuncij v Grčiji, imenovan za apostolskega nuncija na Malti.

Msgr. Savio Hon Tai-Fai je netipičen nuncij, ki ni sledil tradicionalnemu diplomatskemu kurikulumu. Nunciji so namreč tradicionalno imenovani izmed škofijske duhovščine. Rodil se je leta 1950 v Hongkongu in je prve redovne zaobljube izpovedal leta 1975 v inšpektoriji »Marije Pomočnice«, ki vključuje salezijanske navzočnosti v Hongkongu, Macau in na Tajvanu.

Leta 1982 je bil posvečen v duhovnika. Diplomiral je iz filozofije na univerzi v Londonu in doktoriral iz teologije na Salezijanski papeški univerzi v Rimu. Bil je odgovoren za prevod Katekizma katoliške Cerkve v kitajščino in predaval teologijo v semenišču Svetega Duha v Hongkongu.

Od leta 1995 do 2001 je bil vikar, od 2001 do 2006 pa inšpektor kitajske salezijanske inšpektorije.

Ko je leta 2004 postal član Mednarodne teološke komisije, ga je opazil takratni kardinal Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., in ga leta 2010 posvetil v škofa ter ga dodelil Kongregaciji za evangelizacijo narodov, kjer je msgr. Hon Tai-Fai deloval kot tajnik, najprej v službi kardinala Ivana Diasa,  kasneje kardinala Fernanda Filonija.

Leta 2012 je bil imenovan za člana Papeškega odbora za mednarodne evharistične kongrese, istega leta pa za člana Papeškega sveta za pospeševanje edinosti kristjanov.

Leta 2016 je msgr. Hon Tai-Fai kot apostolski administrator odšel v nadškofijo Agana v otoško državo Guam v Mikroneziji, naslednje leto pa je bil imenovan za apostolskega nuncija v Grčiji, kar je bilo njegovo prvo mesto v diplomatski službi. Decembra 2021 je bil tudi eden od organizatorjev obiska papeža Frančiška v Grčiji.

Kot apostolski nuncij na Malti bo msgr.Hon Tai-Fai zastopal svetega očeta in Sveti sedež tako do katoliške Cerkve na Malti in Gozu kot do civilnih oblasti, njegova naloga pa bo skrbeti za krepitev vezi občestva med Apostolskim sedežem in katoliško Cerkvijo, prisotno v državi. Poleg tega bo tudi dekan diplomatskega zbora, akreditiranega v Republiki Malti.

Malta s približno 500.000 prebivalci je dežela, ki jo tradicionalno zaznamuje katoliška vera. Apostolski nuncij na Malti je tradicionalno akreditiran tudi v Libiji, vendar ta druga akreditacija še ni bila uradna.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi