V korak z mladimi.

Nekdanji nemški predsednik Wulff na srečanju s predstavniki verskih manjšin pri salezijancih v Istanbulu

Seznam gostov, povabljenih na bratsko srečanje, ki je na prvo adventno nedeljo potekalo v prostorih don Boskovih salezijancev v Istanbulu, je bil dolg in impresiven. Na predlog Muamerja Keskina, župana občine Şişli in očeta diplomanta salezijanske šole »EVRIM«, so se predstavniki verskih manjšin, ki živijo v tem velikem istanbulskem okrožju – ima okoli 950.000 prebivalcev – so se zbrali na pogovoru z nekdanjim predsednikom Zvezne republike Nemčije Christianom Wulffom o vprašanjih, ki zadevajo verske manjšine.

Pomembnost tega srečanja je bila razvidna že iz prisotnosti njegove svetosti, ekumenskega patriarha Bartolomeja iz Konstantinopla, in armenskega patriarha Sahaka II. Mashaliana. V salezijanskih prostorih so bili sprejeti tudi glavni rabin Istanbula Isaak Haleva, visoki delegati armenskih protestantov in škofje posameznih katoliških škofij. Nekdanjega predsednika je spremljal generalni konzul Zvezne republike Nemčije v Istanbulu Johannes Regenbrecht.

Prihod različnih gostov na srečanje, ki ga je gostil vodilni predstavnik turške politike, je bil zanimiv dogodek, ki je na ulici vzbudil pozornost številnih gledalcev. Obisk nekdanjega zveznega predsednika Wulffa je bil tudi priložnost, da pozdravi šest redovnic iz skupnosti Utelešene besede, ki so pred kratkim prispele v Istanbul. Te so izkoristile priložnost tega srečanja, da so pojasnile temeljno razumevanje bratskega sobivanja in svojega apostolata ter pri tem navajale okrožnico papeža Frančiška »Vsi bratje«.

»Sveti oče nam je s tem besedilom podaril darilo,« je dejal nekdanji zvezni predsednik, »s katerim nam kaže pot naprej.« V duhu medsebojnega zbliževanja je potekala tudi iskrena in intenzivna razprava s političnimi predstavniki in predstavniki verstev.

»To, da smo dogodek lahko gostili tukaj, je velika čast,« je ob robu dogodka dejal salezijanec Jacky Doyen, ravnatelj don Boskovih salezijancev v Istanbulu. »Pogovori potekali pod očmi don Boska. To pa je tudi spodbuda za vse večjo odprtost za raznoliko sobivanje, tu v Istanbulu in v drugih hišah salezijanske družbe.«

Simon Härting, SDB; ANS; foto: Občina Şişli

Morda vas zanima tudi