V korak z mladimi.

Novi beograjski nadškof

Na nadškofijskem ordinariatu v Beogradu je na dan spomina na svete sremske mučence, 5. novembra 2022, točno opoldne, apostolska nunciatura v Republiki Srbiji sporočila, da je sveti oče Frančišek imenoval zrenjaninskega škofa msgr. dr. Ladislava Nemeta za novega beograjskega nadškofa.

Novoimenovani nadškof Nemet se je svetemu očetu Frančišku s posebno pozornostjo zahvalil za zaupanje in ljubezen. Zahvalil se je škofiji Zrenjanin, kjer je bival štirinajst let in pol in jo bo kot apostolski administrator vodil, dokler Sveti sedež ne odloči drugače. »Zrenjanin bo ostal v mojem srcu in v mojem krogu, morda ne zaradi nalog in zadolžitev, ampak zaradi zanimanja,« je dejal novoimenovani nadškof.

Dosedanjemu nadškofu Hočevarju se je zahvalil za dvaindvajsetletno službo, ki jo je posvetil Beogradu. »Ta leta so bila polna dela, pobud in vsega, kar smo videli. Če pogledamo, kako je izgledala nadškofija, ko ste prišli, ko pogledamo vse skupnosti, ste veliko naredili in za to se vam zahvaljujem v svojem imenu. Bog vam jo bo svojo zahvalo gotovo dal ob svojem času. Zahvaljujem se vam tudi za dvaindvajsetletno predsedstvo srbske Karitas in Karitas beograjske nadškofije. To delo bo ostalo zapisano z velikimi črkami, še posebej ob poplavah in migrantih v Srbiji, saj ste pokazali močno logistično moč in organizacijo skupaj s cerkvenimi ljudmi in ljudmi javnega življenja,« je izpostavil msgr. Nemet.

Besede zahvale za dar škofovske službe je izrekel nekdanji beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar. »Medtem ko slavim Boga za njegovo dobroto, izrekam iskreno hvaležnost rimskim škofom – Petrovim naslednikom, zlasti papežu Frančišku za njegov preroški duh in skrbno branje znamenj časa, hkrati pa molim k Svetemu Duhu, da bi bili vsi njegovi sodelavci in vse škofovsko občestvo enega duha z njim in enega srca«. Obenem se je zahvalil vsem dosedanjim sodelavcem, celotnemu prezbiteriju beograjske nadškofije, Bogu predanim ljudem in vernikom ter prosil odpuščanja za vse opustitve, nedoslednosti in slabosti. Poudaril je, da mu je bilo vedno v pravo zadovoljstvo biti tako med verniki kot tudi med vsemi prebivalci Srbije. »Povsod so me sprejeli bolj pozorno, kot sem si zaslužil, in me vedno navdušili s svojo izvirnostjo.«

Na poseben način se je zahvalil Srbski pravoslavni cerkvi ter drugim cerkvam in verskim skupnostim za odprtost in sodelovanje v preteklih dvaindvajsetih letih njegove škofovske službe.

Oba sta povezana s salezijanci: nadškof Hočevar je pot duhovnega poklica do imenovanja za nadškofa preživel v pomembnih službah salezijanske družbe, msgr. Nemet pa je kot zrenjaninski škof v svoji škofiji imel salezijance, ki delujejo v Mužlji.

V 75. letu starosti je msgr. Stanislav Hočevar leta 2020 svetemu očetu Frančišku izročil odpoved škofovski službi, a mu je papež službo beograjskega nadškofa in metropolita podaljšal za dve leti, do 5. novembra 2022. Msgr. Nemet je šesti nadškof beograjske nadškofije v 98 letih njenega obstoja. Za nadškofa bo ustoličen 10. decembra 2022 v katedrali Vnebovzetja Blažene Device Marije v Beogradu.

Vir: http://kc.org.rs

Morda vas zanima tudi