V korak z mladimi.

Pakistan: salezijanska navzočnost med muslimani

Father Gabo (v rdečem puloverju) s salezijanskimi aspiranti

Od ustanovitve leta 1999 salezijansko poslanstvo v Pakistanu raste v službi najbolj revnim mladim, predvsem v krščanskih skupnostih, odprta pa je tudi mladim muslimanom.

Danes v Pakistanu delujejo štirje salezijanci v dveh skupnostih: v Lahoreju in Quetii. Noble Lal in Samuel Adnan sta prva dva pakistanska salezijanska duhovnika, sedaj ravnatelja skupnosti. Tam deluje še italijanski salezijanec brat Piero Ramello in duhovnik Gabriel Cruz iz Mehike, ki je tudi predstojnik delegature. ‘Father Gabo’, kot ga kličejo, deluje v Pakistanu od leta 2018, aprila 2021 pa je bil imenovan za inšpektorialnega delegata za Pakistan in za vse člane delegature, ki delujejo tudi zunaj te dežele.

»Nekateri redovi, kot so dominikanci, frančiškani in drugi, v Pakistanu delujejo že dolgo in imajo mnogo poklicev,« pravi Father Gabo, »in tudi mi jih imamo. Smo pa edina redovna družba v deželi, ki nudimo tehnično izobraževanje. Naša šola ‘Don Bosco Technical & Youth Centre’ spada med šest najboljših tehničnih šol v Pakistanu in je edina katoliška šola, druge so muslimanske.«

Salezijanci nudijo vzgojo ne le kristjanom (katoličanom in protestantom), temveč tudi muslimanom, ki prihajajo k salezijancem zaradi njihove kvalitetne vzgoje. Salezijanci tesno sodelujejo tudi s škofijami in v župnijah, kjer delujejo. Poučujejo v medškofijskem semenišču.

Muslimanska skupnost spoštuje in ceni salezijansko delo, ki ga opravljajo v tej deželi. Kristjani lahko izražajo svojo vero v svojih okoljih in župnijah, žal pa so v nekaterih predelih krščanske skupnosti tudi preganjanje ali zaznamovane. Zato ni vedno lahko odprto izpovedovati svojo vero. Kljub vsemu kristjani svojo vero živijo pobožno in globoko.

Verjetno se marsikdo sprašuje, zakaj je smiselna salezijanska navzočnost v tako močni muslimanski deželi. »Ponudimo lahko isto stvar, kot jo je don Bosko svojim mladim: dom, kruh, celostno izobraževanje, vzgojo, predvsem pa vero. Z eno besedo: dostojanstvo. Z vzgojo dvigujemo kvaliteto življenja, z izobraževanjem več možnosti za dobro delo in s tem dostojno življenje zase in za družine. To pa sploh ni nekaj malenkostnega,« še dodaja Father Gabo.

Vir: Cagliero11, september 2021

Morda vas zanima tudi