V korak z mladimi.

Položaj v »veliki« Kitajski zaradi koronavirusne bolezni Covid-19

Potem ko je salezijanski kardinal Charles Maung Bo, nadškof v Yangonu, Mjanmar, in predsednik zveze azijskih škofovskih konferenc, apeliral k molitvi za vse žrtve in zdravstvene delavce, urad družbenega obveščanja salezijanske inšpektorije »Marije Pomočnice«, s sedežem v Hong Kongu, predstavlja položaj v t.i. »veliki« Kitajski (termin, ki tradicionalno zaobjema administrativna območja Ljudske republike Kitajske s Hong Kongom in Macaom ter administrativna območja na Tajvanu).

Izbruh bolezni je bil prvič zabeležen konec decembra 2019, ko je zdravstveno osebje v Vuhanu, glavnem mestu pokrajine Hubej, na celinski Kitajski, zaznalo nenavadne simptome virusne pljučnice. Oblasti so potrdile, da se s človeka na človeka dejansko prenaša od 20. januarja. Ukrep za zaprtje mesta je bil izdan 23. januarja, virus pa se je že razširil po pokrajini Hubej in v druge dele Kitajske.

Prvi potrjen primer obolenja v Hong Kongu je bil 23. januarja. Gre za 39-letnika, ki je živel v Vuhanu in je s hitrim vlakom pripotoval v Hong Kong za praznovanje kitajskega novega leta.

Po prvem potrjenem primeru v Hong Kongu se skoraj vsak dan pojavljajo novi primeri okuženih oseb. Podatki z dne 12. februarja so naslednji:

  • v Hong Kongu je 49 potrjenih okužb in en smrtni primer;
  • v Macau je 10 potrjenih primerov s poudarkom, da zadnji devet dni ni bilo novega primera;
  • na Tajvanu je 18 potrjenih okužb;
  • na celinski Kitajski je 44.653 potrjenih okužb, od teh 33.366 v pokrajini Hubej; umrlo jih je 1.113, od teh 1.068 v omenjeni pokrajini; istočasno pa je ozdravelo 4.740 obolelih.

Glede na položaj sta škofiji v Hong Kongu in Macau od začetka februarja sprejeli nekaj nujnih pastoralnih ukrepov za zmanjšanje srečanj, ki vključujejo večje skupine ljudi: kot nadomestilo za nedeljsko sveto mašo vernikom nudijo spremljanje svete maše na spletnih prenosih, prejem duhovnega svetega obhajila in osebno premišljevanje nedeljskih bogoslužnih beril, osebno branje Svetega pisma ali molitev rožnega venca.

Cerkve v Macau so do 19. februarja zaprte, medtem ko v Hong Kongu bogoslužje poteka nespremenjeno, le da so verniki, ki se udeležujejo bogoslužij, naprošeni, da nosijo maske. Bogoslužje poteka brez petja. Kljub temu je bilo preteklo nedeljo v eni od dveh salezijanskih župnij v Hong Kongu, v cerkvi sv. Antona, okoli 60 % rednih udeležencev pri sveti maši.

[Opomba redakcije: prav danes, 13. februarja, se je škofija v Hong Kongu odločila za dva tedna prekiniti javno obhajanje svetih maš: »Naslednja dva tedna bosta odločilna za konec epidemije. Da bi se izognili shodom, se je škofija odločila, da odpove vse javne maše ob nedeljah in delavnikih za dva tedna, vključno z bogoslužjem na pepelnico, od 15. do 28. februarja. Nekateri verniki bodo morda razočarani. Vendar upam, da vsi razumejo, da odločitev ni bila lahka,« je v okrožnici zapisal kardinal John Tong, apostolski administrator Hong Konga.]

Ker je Covid-19 (bolezen koronavirusa) v polnem pohodu, nadaljujmo z molitvijo in prošnjo k lurški Materi Božji, kakor nas je že povabil kardinal Charles Maung Bo, SDB.

Pedro Leong, SDB, inšpektorialni delegat za družbeno obveščanje
Foto: ANS (fotografija je simbolična)

Morda vas zanima tudi