V korak z mladimi.

»Pomagamo na vse načine: z molitvijo in delom«

Salezijanski na Madžarskem sprejemajo begunce iz Ukrajine

Od 24. februarja je na Madžarsko iz Ukrajine pribežalo več kot 360.000 beguncev. Madžarska vlada je ustanovila Nacionalni svet za humanitarno koordinacijo, ki usklajuje sodelovanje med državo, civilnimi in cerkvenimi organizacijami, vpetimi v posledice vojne v Ukrajini. Salezijanska inšpektorija sv. Štefana kralja s celotno salezijansko družino na Madžarskem pomaga ukrajinskim beguncem na naslednje načine:

  • Na inšpektorialni ravni salezijanci sodelujejo z Malteškim viteškim redom. Eden od salezijancev je tudi referent za sprejemanje beguncev.
  • V skupnostih, oratorijih, salezijanskih ustanovah in župnijah so sprejeli skupno okoli 140 oseb, med njimi so tudi mladi Nigerijci, ki so študirali v Kijevu.
  • Salezijanska inšpektorija je namenila finančna sredstva poljski salezijanski inšpektoriji v Krakovu za pomoč beguncem.
  • Salezijanci sotrudniki iz centra Budimpešta-Óbuda so prav tako zbrali prvo vsoto za pomoč. Zbiranje se nadaljuje še naprej.
  • Vse salezijanske ustanove na Madžarskem sodelujejo s škofijskimi Karitas pri zbiranju hrane, otroških oblačil, odej in druge nujne pomoči, ki jih Karitas razdeljuje begunskim centrom. Pri zbiranju sodeluje tudi skupnost Vietnamcev, ki živijo na Madžarskem.
  • Salezijanski center v mestu Kazincbarcika je povezal učence šole in lokalno Karitas ter zbral materialna sredstva in jih nato odpeljal na mejo z Ukrajino.
  • Salezijanske šole in oratoriji se pripravljajo na sprejem ukrajinskih mladoletnikov in vključitev v svoje dejavnosti.

»Bratska ljubezen mora biti takšna, da je dobro enega dobro vseh in zlo enega zlo za vse, je dejal don Bosko. Pomagati skušamo na vse možne načine: z molitvijo in delom«, dodaja madžarski salezijanski inšpektor János Andrásfalvy.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi