V korak z mladimi.

Potek salezijanskega svetovnega dneva mladih

Organizacija »WYD DON BOSCO 23«, odgovorna za sodelovanje Salezijanske mladine na Svetovnem dnevu mladih v Lizboni 2023, krepi svojo asociativno in mladostno razsežnost za SYM DAY, ki bo potekal 2. avgusta 2023. Udeležili se ga bodo vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime in s. Chiara Cazzuola, vrhovna predstojnica sester hčera Marije Pomočnice, ki bo kot vrhovna mati prvič sodelovala na srečanju. Pričakujejo približno 7.000 mladih, 500 prostovoljcev, osebja, animatorjev, laikov salezijanske družine, salezijancev in sester FMA.

Mlada Rita Esteves, odgovorna za skupino SYM DAY, pravi, da bo to »veliko praznovanje, ki združuje različne salezijanske navzočnosti v svetu, v istem prostoru«. Medtem ko je za sestro Diano Arrobas, FMA, ki je soodgovorna za pripravo tega dne, pomembno, da je don Bosko »v središču«.

Ta dan bo eden od vrhuncev sodelovanja SYM na WYD Lizbona 2023 in bo razdeljen na tri glavne trenutke:

Forumi

To bo trenutek srečanja z vrhovnim predstojnikom salezijancev in z vrhovno materjo hčera Marije Pomočnice ter z drugimi voditelji skupin salezijanske družine. Med srečanjem, ki bo dopoldne potekalo pri salezijancih v Lizboni, bodo mladi predstavniki različnih držav povabljeni k razmišljanju in razpravi o temah, ki jih je papež Frančišek izpostavil v okviru Svetovnih dni mladih 2023, vključenih v salezijansko mladinsko duhovnost.

Na voljo bo čas za vprašanja, ki jih bodo mladi lahko naslovili tako na vrhovnega predstojnika kot na vrhovno mater. Ob koncu srečanja bodo pripravili sporočilo za mlade iz Salezijanske mladine vsega sveta.

Prostor mladostnega protagonizma se bo zaključil z evharističnim slavjem, ki ga bo moč spremljati v neposrednem prenosu.

Festival SYM

Veliko praznovanje mladih s temo »COME, LIVE, PROCLAIM« (Pridi, živi, oznanjaj) bo potekalo pri salezijancih v Estorilu z začetkom ob 15. uri in bo združilo mlade SYM iz različnih držav.

Namenjen bo vsem članom salezijanske družine, prisotnim na tem dnevu. Ta poseben trenutek bo zaznamovan z veseljem in bratstvom, glasbo in animacijo v tipičnem slogu prazničnega oratorija.

Ekipa, ki pripravlja praznovanje, vključuje sodelovanje približno 500 prostovoljcev, ki bodo sodelovali pri pripravi več deset iger. Na voljo bo tudi več paviljonov, kjer bodo različne države lahko izvedle predstavitve svoje države, ter oder, na katerem se bodo odvijali različni trenutki, ki jih bodo pripravile sodelujoče države. To bo tudi čas za duhovno spremljanje in prostor za spoved.

Ob 17. uri bo molitev rožnega venca za poklicanost. Predmet pozornosti bo tudi »skupna hiša«, v katero vse vabi papež Frančišek. Zato je predvidena zasaditev dreves (po eno za vsak sodelujoč narod) na šolskem vrtu.

Adoracija

Nočno bdenje, ki bo potekalo med 21.00 in 22.30, bo trenutek molitve in evharističnega čaščenja v bogastvu don Boskove karizme v drži hvaležnosti ter krepitvi mladih kot Jezusovih prič. Vigilija bo vsebovala karizmatično tematiko, osredotočeno na osebi Marije in Jezusa.

Tradicionalna salezijanska beseda za lahko noč, ki jo bosta izrekla predstojnik salezijancev in vrhovna mati hčera Marije Pomočnice, bo zaključila ta prav poseben dan.

Kot še dodaja Diogo Almeido, SDB, član pripravljalne ekipe SYM DAY, »lahko mladi pričakujejo velik dan praznovanja«.

ANS

Morda vas zanima tudi