V korak z mladimi.

Praznik zahvale vrhovnemu predstojniku 2022

S pogledom na don Boska odhajati na srečanje z mladimi

Praznik zahvale vrhovnemu predstojniku, ki ga obhajajo salezijanski sobratje in vsi, ki imajo radi don Boska, je letos ponovno potekal na kraju, ki je zanj najbolj primerno: v Valdoccu. Praznovanje, ki se je rodilo pred natanko 152 leti, 24. junija 1870, ko so Carlo Gastini in drugi bivši gojenci oratorija don Bosku podarili kavni servis, je danes trenutek, ko se salezijanci in člani salezijanske družine Angelu Fernándezu Artimeju, don Boskovemu desetemu nasledniku, lahko zahvalijo za njegovo vodenje Družbe, pa tudi za animatorsko službo in pričevanje.

Za to priložnost so sobratje Centralnega salezijanskega sedeža v Rimu skupaj s salezijansko skupnostjo Valdocco, ki gosti delo vrhovnega sveta, pripravili bogat program praznovanja, ki se je začel na predvečer z večernicami in bobnarskim nastopom na don Boskovem dvorišču. Vrhunec praznovanja pa je potekal 24. junija dopoldne, ko je v baziliki Marije Pomočnice potekalo bogoslužje, ki ga je vodil sam vrhovni predstojnik.

»Velika hvala za ta preprost, intimen trenutek med sobrati,« je začel vrhovni predstojnik, ki je v homiliji spomnil na zgodovino nastanka tega praznika. Na kratko je opisal osrednje trenutke življenja Carla Gastinija: izgubo staršev v mladosti, prihod v Oratorij, prvotno izbiro noviciata, ki ga je zapustil zaradi jecljanja, usposabljanje v tiskarstvu in vrnitev v Oratorij kot mojster knjigovez. »Vse to nam pove, kako se je don Bosko globoko dotaknil src mnogih svojih fantov.«

Vrhovni predstojnik je nato orisal lik svetega Janeza Krstnika, zavetnika Turina. Ko je govoril o Jezusovem predhodniku, je povabil svoje sobrate, naj gredo prvi k mladim in naj bodo zanje tako kot don Bosko Jezusove priče: »Ni dovolj biti vzgojitelj ali ponudnik socialnih storitev za mlade,« je dejal. »Res si ne morem predstavljati don Boska, ki ne bi hotel vsak dan iti k svojim mladim in jim ponuditi besede na uho, jih povabiti k spovedi, k evharistiji! To ne bi bil don Bosko!« Zato je pozval k pogumu pri predlogu in izrecnem oznanjevanju, saj je prepričan, da bi »več poguma prineslo več poklicev v Družbo in Cerkev«.

Ob koncu je poudaril, da moramo vsi hoditi skupaj, »kajti če nekdo hodi sam, ni v Cerkvi, ne dela ničesar«.

Praznovanje se je nadaljevalo po sveti maši, ko so se spomnili obletnic salezijancev iz Centralnega salezijanskega sedeža. Srebrni duhovniški jubilej letos obhajajo: Miguel Angel García Morcuende, vrhovni svetovalec za salezijansko mladinsko pastoralo; Hugo Orozco Sánchez, pokrajinski svetovalec salezijanske pokrajine Interamerika; Jean Claude Ngoy, ravnatelj salezijanske skupnosti Centralnega salezijanskega sedeža in Javier Ortiz Rodríguez, ki deluje v župniji Presvetega Srca Jezusovega.

Srebrni jubilej salezijanskih zaobljub pa praznujeta Rafael Bejarano Rivera iz sektorja salezijanske mladinske pastorale ter referent za socialna dela in vrhovni zakladničar Alberto Rodríguez Marmol.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi