V korak z mladimi.

Praznovanje Marije Pomočnice v Veržeju

Praznik Marije Pomočnice v Veržeju ima že stoletno tradicijo, ki so jo vpeljali don Boskovi duhovni sinovi s prihodom v ta konec slovenske dežele. Po koronskih omejitvah v preteklih letih je letošnji praznik, 21. in 22. maja 2022, znova potekal v sodelovanju salezijanske skupnosti, župnije, vernikov in romarjev.

Vigilija je potekala v Kovačičevi dvorani Marijanišča, ki ji je sladila procesija z milostnim kipom in lučkami do župnijske cerkve. Somaševanju salezijancev duhovnikov je predsedoval Blaž Cuderman, novi direktor Zavoda Marianum Veržej, s petjem pa je sodelovala moška vokalna skupina KD Slavko Osterc pod vodstvom Tatjane Rozmarič Poštrak.

V homiliji je kratko orisal zgodovino praznika Marije Pomočnice vse do don Boska in današnjega praznovanja zavetnice salezijanske družine po vsem svetu in med drugim dejal: »Marija je ostala zvesta svoji poklicanosti. Njen DA vključuje vse njeno življenje in je s tem na svoj način prehitela Kristusovo odločitev. To ni bilo njeno enkratno dejanje, ampak življenje, ki se sreča tudi s Kalvarijo in vstajenjem. V tem duhu tudi don Boskovi salezijanci vsak dan znova odgovarjamo na svojo poklicanost. Ta se odraža v času in prostoru; v trenutku, ki ga živimo in okolju, kamor smo poslani.«

Na sam praznik so milostni kip na dvorišče Marijanišča v procesiji prinesli člani Prostovoljnega gasilskega društva Veržej ob spremljavi molitev in petja vernikov ter zvokih pritrkovalcev. Sveto mašo je v družbi sobratov duhovnikov daroval dr. Alojzij Slavko Snoj.

V pridigi je opisal starozavezno skrinjo zaveze, ki je bila svet prostor za Božje bivališče izraelskega ljudstva, ter se navezal na novozavezno skrinjo zaveze, ki je vzklik za Božjo mater Marijo, ki je dejansko postala bivališče Božjega sina, ki je prišel na svet.

Slovesnost so čudovito obogatili člani Vokalne skupine sv. Mihaela Veržej pod vodstvom Petre Ivančič, ki je ravno dan pred tem v Ljubljani uspešno opravila magistrski koncert Vsi zbori zadonite.

Po končani slovesnosti so gasilci milostni kip za eno leto (tako upamo) odnesli nazaj v kapelo Marijanišča, pridne gospodinje pa so vse navzoče zasule z dobrotami izpod domačih rok. Možje so poskrbeli za drugi del skupnega druženja, tako da so se verniki radi zadržali v senci sosedovih lip in platan v sproščenem klepetu. Oddahnil pa si je tudi Primož Korošec, vodja Marijanišča, saj mu je uspelo pritegniti docela vso župnijo ter organizacijsko izpeljati dva čudovita Marijina dneva.

Morda vas zanima tudi