V korak z mladimi.

Salezijanci reševali judovske otroke

Dve plošči v spomin na 80 judovskih otrok, ki so jih med drugo svetovno vojno skrivali salezijanci

V nedeljo, 12. junija 2022, so v kraju Melles-lez-Tournai v Belgiji, nekaj kilometrov od meje s Francijo, ponovno osvetlili razmeroma neznan del zgodovine, v katerem so pomembno vlogo odigrali don Boskovi salezijanci. Na slovesnosti so namreč odkrili dve plošči v spomin na akcijo reševanja 80 judovskih otrok, ki so jo med drugo svetovno vojno izvedli salezijanci v zavodu sv. Pavla.

»Hvala, ker ste rešili mojega pradedka Mauricea Starkmana.« Te besede, navedene v lokalnem časopisu Nord-Eclair, ki je poročal o slovesnosti, je izrekel Sebastian Lewin, mladi Jud iz New Yorka, ki je pred tem praznoval bar micvo in je želel obiskati kraje svojega izvora.

Njegov praded je živel v Charleroiju, ko pa je izbruhnila vojna, so ga starši zaupali socialnemu delavcu, ki ga je leta 1942 z vlakom odpeljal v zavod sv. Pavla v Melles-lez-Tournaiju, kjer so ga skupaj z več deset drugimi otroki in mladostniki sprejeli in skrili pred nacističnim besom.

Salezijanci so v Melles-lez-Tournai prišli leta 1905, ko so jih zaradi proticerkvenih zakonov izgnali iz Francije. Skupnost so sestavljali francoski salezijanci, učenci pa so bili večinoma mladi Francozi, med njimi številni iz Lilla, Roubaixa, Tourcoinga in okolice. V šolo so sprejeli mladega Mauricea Starkmana, Isaïe Rotblat in številne druge otroke. Ker sta bila Maurice in Isaïe višja od drugih, so ju dodelili za pomočnika vrtnarja.

Salezijanski dom v Melles-lez-Tournaiju so zaprli leta 1962, ko so se salezijanci vrnili v Francijo in prevzeli vodenje Zavoda Brezmadežnega spočetja v Bailleulu na severu države. Od nekdanjega Zavoda sv. Pavla je danes ostala le grobnica na vrtu, ki ima velik pomen za življenja več deset mladih, danes pa za obstoj več sto ljudi, ki ne bi nikoli ugledali luč sveta, če salezijanci njihovih prednikov ne bi rešili pred skoraj gotovo smrtjo.

Ena od dveh spominskih plošč se nahaja nekaj korakov stran od vojnega spomenika, cerkve in pokopališča v Melles-lez-Tournaiju, druga pa na Rue Saint Martin št. 40 v Tournaiju. Župan mesta Paul-Olivier Delannois je napovedal, da bo leta 2023 v mestu in njegovi okolici zaživel prostor, posvečen »pravičnim med narodi« (nejudom, ki so pomagali reševati Jude v letih nacističnega iztrebljanja).

Vir: Don Bosco Aujourd’hui, foto: Bernard Libert

Morda vas zanima tudi