V korak z mladimi.

Salezijanski glas iz Malija

V Maliju je Ibrahim Boubacar Keita, predsednik od leta 2013, odstopil in razpustil parlament po državnem udaru, ki ga je 18. avgusta vodil vojaški polkovnik Assimi Goita. V sporočilu »Misiones Salesianas« iz salezijanske misijonske prokure v Madridu so potrdili, da so salezijanci v Maliju dobro in za zdaj ne čutijo posledic, ki so se zgodile v deželi.

»Tako v Bamaku kot v Sikassu in Toubi smo na varnem,« je dejal eden od misijonarjev, ki deluje v glavnem mestu. Dodal je še, da so »po vojaškem udaru prenehali z vsemi dejavnostmi.«

»Mnogi so šli na ulice in podprli vojsko. Popoldne pa so razglasili policijsko uro od 21. ure zvečer do 5. ure zjutraj,« dodajajo salezijanci.

Vsi smo dobro, zaskrbljeni pa smo zaradi posledic vojaškega udara.

»Danes misijonarji sporočajo, da je Bamako postal mesto duhov. Nikogar ni na ulicah. Šole so zaprte tako kot trgovine, banke, uradi … vse je po včerajšnjem dolgem dnevu obstalo,« je 19. avgusta dejala tiskovna predstavnica »Misiones salesianas« Ana Muñoz.

Salezijanski misijonarji v Maliju se tako kot drugi bojijo posledic tega upora. Zapore po nemirih lahko imajo resne posledice. »Meje, ki so jih po pandemiji covida-19 ravnokar odprli, so spet zaprte, zato nas skrbi rast cen osnovnih potrebščin in goriva,« sporočajo iz Malija.

Mali že leta živi v veliki negotovosti zaradi napadov džihadističnih skupin, predvsem na severu, kar je zadnje mesece vplivalo tudi na politično napetost. »Del ljudstva je zahtevalo odstop predsednika Keita in že v začetku julija je prihajalo do spopadov in neredov, v katerih je življenje izgubilo najmanj 10 ljudi«, dodaja Ana Muñoz.

Salezijanski misijonarji v Maliju delujejo od leta 1982, predvsem med najbolj ubogimi mladimi. Vodijo osnovne in poklicne šole v mestih Bamako, Sikasso in Touba. »Misiones Salesianas«, ki podpira salezijansko delo v Maliju, si v tem trenutku prizadeva za dialog med vsemi stranmi, da ne bi nasilni neredi privedli do nepotrebnega prelivanja krvi. Prav tako upa, »da se bo stanje povrnilo v normalen in ustaven red«.

Povzeto po ANS, foto DW News

Morda vas zanima tudi