V korak z mladimi.

Salezijanski predstojniki srednje in severne Evrope pri vrhovnem predstojniku

V torek, 9. maja 2023, se v Valdoccu začenja obisk salezijanskih inšpektorialnih svetov salezijanske pokrajine srednja in severna Evropa pod vodstvom vrhovnega predstojnika Ángela Fernándeza Artimeja. Na srečanju, ki bo trajalo do sobote, 13. maja, bodo sodelovali tudi vikar vrhovnega predstojnika, vrhovni delegati (formacija, mladinska pastorala, misijoni, družbeno obveščanje, ekonomija) in pokrajinski svetovalec, osrednji delegat vrhovnega predstojnika za salezijansko družino. Skupno se bo zbralo kar 118 salezijancev.

Sestanek je namenjen predvsem odgovornim za animacijo in upravljanje 16 inšpektorij, vizitatorij in ene delegature. Konkretno so to salezijanske inšpektorije: Avstrija, Severna Belgija in Nizozemska, Češka, Hrvaška, Francija-Južna Belgija, Velika Britanija, Nemčija, Irska, Malta, Poljska-Varšava, Poljska-Piła, Poljska-Wrocław, Poljska-Krakov, Slovaška, Slovenija in Madžarska; vizitatorija Ukrajina grškokatoliškega obreda in delegatura Belorusija, ki spada pod inšpektorijo Poljska-Varšava.

Iz slovenske inšpektorije se srečanja udeležujejo inšpektor Marko Košnik, vikar Peter Končan, inšpektorialni svetovalci Jure Babnik, Gašper Otrin, Viktor Ganc in Janez Krnc.

Program srečanj je namenjen za razpravo in izmenjavo, bratstvo in duhovnost med vsemi prisotnimi. Pravzaprav ne smemo pozabiti, da je skupni obisk poleg spodbujanja občutka pripadnosti pokrajini in Družbi namenjen nadaljevanju usmeritev, začrtanih na zadnjem vrhovnem zboru, tudi čas za poslušanje vrhovnega sveta o realnostih in izzivih pokrajine.

Salezijanska pokrajina srednja in severna Evrope, ki je med najbolj pestrimi in bogatimi na salezijanski jezikovni in kulturni ravni, je danes dom več kot 1997 salezijancev in je druga najštevilčnejša pokrajina – za južno Azijo – med sedmimi pokrajinami, na katere je razdeljena salezijanske družba. Ima visoko povprečno starost (59 let) in 16 novincev. V pokrajini je 245 salezijanskih hiš (ustanovljenih kanonično in nekanonično) ter tri hiše, ki jih vodijo laiki v pristojnosti inšpektorij.

Srednja in severna Evropa je tudi pokrajina, v kateri potekajo intenzivni procesi, povezani z globalizacijo in sekularizacijo, zato predstavlja resen poligon za dinamiko, ki že vpliva ali bo v bližnji prihodnosti vplivala na celotno salezijansko družbo.

Morda vas zanima tudi