V korak z mladimi.

27. inšpektorialni zbor: »Vneti za Jezusa Kristusa, predani mladim«

Člani inšpektorialnega sveta z inšpektorjem Markom Košnikom, ravnatelji salezijanskih skupnosti in salezijanci delegati inšpektorije sv. Cirila in Metoda so se od 1. do 6. aprila 2024 zbrali v Veržeju na 27. inšpektorialnem zboru, ki je »bratski shod, na katerem krajevne skupnosti s skupnim zanimanjem za splošna vprašanja utrjujejo čut pripadnosti inšpektorialni skupnosti. Inšpektorialni zbor je tudi zastopniška skupščina sobratov in krajevnih skupnosti ter sklepa o nekaterih zadevah inšpektorije« (K 170).

Inšpektorialni zbor so zborovalci začeli z molitvijo k Svetemu Duhu in sveto mašo. Po konstituiranju samega zbora so potrdili pravilnik in dnevni red ter predsedstvo zbora. Preostali del prvega dneva je bil namenjen obsežnemu inšpektorjevemu poročilu o stanju inšpektorije sv. Cirila in Metoda s sedežem v Ljubljani.

Drugi dan je minil v posodobitvi smernic in ciljev do leta 2027. Zborovalci so začeli tudi razpravo o treh tematskih jedrih v pripravi na vrhovni zbor salezijanske družbe.

S svojim obiskom in mislimi sta zbrano skupščino spodbudila tudi soboški škof msgr. Peter Štumpf in s. Mateja Kranjc, inšpektorica FMA. Škof Peter je povzel pismo vrhovnega predstojnika za sklic zbora in spodbudil salezijance, da ohranjajo salezijansko karizmo v služenju mladim. Predstavil je tudi življenje škofije Murska Sobota, sodelovanje s salezijanci in delo za in z mladimi. S. Mateja pa je v svojem imenu in imenu salezijanske družine salezijance pozvala, da ohranijo tesno povezanost s Kristusom, poglabljajo salezijansko duhovnost in s tem bogatijo vso salezijansko družino in mlade.

Tretji dan zasedanj je potekal v sprejemanju smernic in besedil za poročilo za vrhovni zbor. Zborovalci so opravili tudi volitve delegata in namestnika delegata za 29. vrhovni zbor salezijanske družbe, ki bo prihodnje leto potekal v Turinu. Za delegata je bil izvoljen Klemen Balažič, za njegovega namestnika pa Miran Sajovic.

Četrti dan je potekal zelo dinamično. Odprti Svetemu Duhu in moderatorju Mateju Cepinu s Socialne akademije so zborovalci razpravljali o pomembni temi za lastno prihodnost: o spreobrnjenju srca in prestrukturiranju salezijanskih navzočnosti. Po predstavitvi rezultatov mnogih posvetov med salezijanci na različnih forumih in procesu dela po skupinah ter pogovorih na forumu so zborovalci izglasovali, katere salezijanske navzočnosti naj vodstvo inšpektorije v prihodnosti krepi in kje naj išče nove možnosti za salezijansko poslanstvo.

Zadnji dan so zborovalci prisluhnili povzetkom vsega dogajanja, potrdili nekatere sklepe in smernice, vrhunec dneva pa je potekal v obhajanju svete evharistije, ki jo je ob somaševanju salezijancev duhovnikov vodil msgr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference.

Inšpektor Marko Košnik ga je povabil v znamenje edinosti salezijanske družbe s katoliško Cerkvijo v Sloveniji. Msgr. Saje se je v kratki homiliji osredotočil na velikonočno skrivnost vstajenja Jezusa Kristusa, za katerega smo poklicani, da ga oznanjamo. Tako kot v prvih apostolskih časih se moramo tudi danes soočiti s strahovi, zavrnitvijo in nasprotovanji ter pogumno spremljati Božje ljudstvo na poti odrešenja.

Morda vas zanima tudi