V korak z mladimi.

Salezijanci začenjajo 27. inšpektorialni zbor

Salezijanci inšpektorije sv. Cirila in Metoda so tik pred začetkom 27. inšpektorialnega zbora z naslovom: »Vneti za Kristusa, predani mladim«. Enak naslov ima tudi 29. vrhovni zbor salezijanske družbe, ki ga bodo prihodnje leto obhajali v Turinu.

Zasedanje 27. inšpektorialnega zbora se bo začelo v torek, 2. aprila, v Marijanišču v Veržeju in bo trajalo do sobote 6. aprila 2024.

Inšpektor Marko Košnik je za voditelja zbora imenoval salezijanca Gašperja Otrina. Pred začetkom zbora se je zahvalil vsem salezijanskim skupnostim in sobratom, ki so dejavno sodelovali v pripravi na zbor. Zahvalil se je tudi pripravljalni komisiji zbora, pripravljalni skupini za tretje tematsko jedro in ekipi za prestrukturiranje.

Kateri so vsebinski poudarki zbora? Prvi del je namenjen inšpektorjevemu poročilu, v katerem bo z različnih vidikov orisal šestletno delovanje salezijanskih skupnosti in ustanov, izpostavil dobre in slabe reči ter ugotavljal, ali sledijo salezijanski karizmatični identiteti.

Drugi del je namenjen posodobitvi smernic in ciljev 2025, ki si jih je zadala salezijanska inšpektorja. V tretjem delu bodo delegati na zboru obravnavali tri tematska jedra v pripravi na 29. vrhovni zbor: 1. animacija in skrb za pristno življenje vsakega salezijanca; 2. salezijanci, salezijanska družina in laiki skupaj z in za mlade; 3. preveritev in prenova vodenja Družbe na vseh ravneh.

Prav tretje tematsko jedro bo posebej izpostavljeno v četrtem delu, ko se bodo lotili prenove salezijanskih navzočnosti oz. prestrukturiranju v slovenski salezijanski inšpektoriji.

27. inšpektorialni zbor sestavlja 29 salezijancev delegatov z volilno pravico ter trije salezijanci opazovalci, na njem pa bodo sodelovali tudi drugi gostje.

Inšpektor Marko Košnik in voditelj zbora Gašper Otrin v neposredni pripravi in v času zasedanja 27. inšpektorialnega zbora prosita, da osebne in skupnostne molitve namenimo tudi prošnji za blagoslov in navdih Svetega Duha na inšpektorialnem zboru.

Molitev za zbor

Dobri Oče, pripravi nam srce za sprejem Gospoda Jezusa
v naše salezijansko življenje.

Naj bo inšpektorialni zbor ugoden čas
za poživitev vneme za tvojega Sina Jezusa.

Naj v nas živi don Boskov duh,
ko gradimo vzgojno-pastoralne skupnosti,
ki vodijo mlade k srečanju
z evharističnim Jezusom.

Nauči nas z Jezusovimi očmi videti uboge mlade
in jih srečati v njihovih najglobljih potrebah.

Daj nam poguma sanjati Družbo,
ki bo uresničevala don Boskovo željo
‘biti kvas v Cerkvi in svetu’.

Marija Pomočnica, Mati,
Učiteljica in Vodnica, prosi za nas.

Morda vas zanima tudi