V korak z mladimi.

Sinoda s salezijanskim priokusom

Škofovsko sinodo s temo »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«, ki se bo pričela 3. oktobra, je msgr. Raul Biord Castillo, SDB, škof v La Guairi (Venezuela), označil kot »sinodo s salezijanskim priokusom«. Temu je moč pritrditi iz dveh razlogov: izbrana tema je več kot v soglasju pastoralnega spremljanja mladih, ki izvira iz korenin salezijanske karizme; široka prisotnost salezijancev, kar 16, ki bodo na različne načine sodelovali pri tem tako pomembnem dejanju Cerkve.

Med sinodalnimi očeti bodo: vrhovni predstojnik salezijanske družbe Ángel Fernández Artime, izvoljen s strani Zveze vrhovnih predstojnikov; s posebnimi nalogami sta neposredno od papeža imenovana kard. Charles Maung Bo, nadškof v Yangonu (Mjanmar), eden od štirih delegatov predsednikov, in Rossano Sala, eden od dveh izrednih tajnikov za sinodo.

Salezijanci, ki bodo sodelovali na sinodi kot izvoljeni s strani škofovskih konferenc, so: msgr. Roberto Bergamaschi, apostolski vikar v Awasi (Etiopija), msgr. Miguel Angel Nguema Bee, škof v Ebebiyinu (Ekvatorialna Gvineja), msgr. Eduardo Pinheiro Da Silva, škof v Jaboticabalu (Brazilija), msgr. Patricio Buzon, škof v Bacolodu (Filipini), msgr. Virgilio Do Carmo Da Silva, škof v Diliju (Vzhodni Timor), msgr. Joaquim Augusto Da Silva Mendes, pomožni škof v Lizboni, msgr. Stefan Oster, škof v Passavu (Nemčija) in msgr. Pedro Baquero, škof v Kerami (Papua Nova Gvineja).

Med člani papeškega imenovanja pa sta salezijanski kardinal Daniel Fernando Sturla Berhouet, nadškof v Montevideu (Urugvaj) in msgr. Luc Van Looy, škof v Gentu (Belgija).

Član rednega sveta je salezijanski kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, nadškof v Tegucigalpi (Honduras).

Kot sodelavca izrednega tajnika sinode bosta sodelovala tudi Andrea Bozzolo, docent dogmatične teologije Teološke fakultete Salezijanske papeške univerze, oddelek v Turinu, in Renato De Guzman, vodja katehetskega urada za pastoralo v Centro Don Bosco na Filipinih.

Salezijansko družino bodo kot slušateljice zastopale sestre Hčere Marije Pomočnice: s. Lucy Muthoni Nderi, pastoralna delavka za mlade v težavah, otrocih z ulice in vzgojiteljica v družinski hiši v Keniji, ter s. Alessandra Smerilli, docentka ekonomije pri Papeški fakulteti za vzgojne vede Auxilium in članica znanstvenega in organizacijskega sveta Katoliških socialnih tednov pri Italijanski škofovski konferenci.

Tako široka udeležba salezijancev na sinodi o mladih bo gotovo vplivala na širjenje dobrih salezijanskih praks v Cerkvi in uresničevanje sinodalnih smernic v salezijanski družbi.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi