V korak z mladimi.

Sinoda Salezijanske mladine 2024

Sinoda ob 200. obletnici don Boskovih sanj pri devetih letih

Ob 200. obletnici don Boskovih sanj pri devetih letih salezijanski dikasterij za mladinsko pastoralo pripravlja obhajanje Sinode Salezijanske mladine od 11. do 16. avgusta 2024 na Colle Don Bosco.

Don Bosko je bil sanjač ​​kot vsi preroki, ki vidijo daleč naprej in z upanjem gledajo v prihodnost. Izhajajoč iz sanj pri devetih letih si je predstavljal svoje prihodnje poslanstvo duhovnika in vzgojitelja. Sanje so se čudežno uresničile s pomočjo Božje previdnosti, njegovih salezijancev in mnogih dobrotnikov, ki so vedno podpirali in še vedno podpirajo njegovo poslanstvo.

Sinoda Salezijanske mladine želi mladim iz salezijanskih inšpektorij pomagati, da okrepijo in poglobijo don Boskove sanje ter ponovno odkrijejo njihov pomen za duhovnost, razločevanje in uresničitev osebne poklicanosti. Predpostavlja vključevanje in neposredno sodelovanje mladih.

Iz vsake inšpektorije don Boskovih salezijancev in sester hčera Marije Pomočnice bosta vabljena največ dva mlada, vključena v pastoralno animacijo v krajevnih in inšpektorialnih okoljih ter v dejavnostih Salezijanske mladine. Starost udeležencev je od 18 do 30 let. Z njima bosta navzoča dva salezijanca in dve sestri hčeri Marije Pomočnice iz salezijanske pokrajine.

Sinoda bo potekala v treh fazah. Pripravljalna faza, poslušanje in dialog, bo potekala v vsaki inšpektoriji. Sodelovanje »vseh« bo potekalo s posvetovanjem v procesu priprave sinode, da bi združili vse glasove, ki so izraz mladih po svetu. Zato je za vsako inšpektorijo predlagan predhodni vprašalnik za pripravo Instrumentum Laboris. Druga faza bo srečanje na Colle Don Bosco, ki bo potekalo s sinodalno metodologijo, v duhovni klimi in skrbi za trenutke majhnih jezikovnih skupin, ki bodo zagotovile večjo udeležbo za plenarno skupščino. Zadnja faza pa bo priprava končnega dokumenta.

V načrtu je izdaja »Coffee Table Book«, ki bo vsebovala 200 sanj mladih z vsega sveta. Ustanovljena je bila osrednja skupina ali komisija, ki jo sestavlja 12 mladih z vsega sveta, in predsinodalna skupina za pripravo Instrumentum Laboris.

V dneh sinodalnih srečanj bo mogoče videti raznolikost kultur, mladinske stvarnosti in Cerkve, pa tudi edinost, ki jo uravnava salezijanska karizma. V veliko veselje bo videti udeležbo, razumevanje, zmožnost sodelovanja in razločevanja ter delitev številnih trenutkov razmišljanja, molitve in predlogov.

Logotip, izbran za Sinodo Salezijanske mladine, predstavlja travnik don Boskovih sanj (zeleno ozadje); mlade v skupni hoji in mreženju; simboli, ki predstavljajo dialog, refleksijo in sodelovanje; ter križ, znamenje duhovnega raziskovanja, vere in povezanosti z vstalim Jezusom.

ANS

Morda vas zanima tudi