V korak z mladimi.

Srečanje evropskih salezijanskih novincev

»Nemogoče je priti k Jezusu, če ne po Marijini ljubezni.« Ta nasvet, ki ga je don Bosko zapustil svojim ljubljenim sinovom, je bilo vodilo srečanja evropskih novincev, ki je potekalo od 20. do 25. maja 2022. Salezijanski novinci iz krajev Genzano (Italija), Kopec (Poljska) in Poprad (Slovaška) so bili gostje noviciatske skupnosti na Colle Don Bosco, kjer leto noviciata preživlja tudi slovenski salezijanski novinec Danijel Kokalj. 21 novincev in 10 vzgojiteljev je doživelo srečanje, na katerem so delili svoje različne poklicne poti, obarvane z domačnostjo in značilno salezijansko vedrino.

Kraji don Boskovega otroštva, ki so jih obiskali novinci, niso bili le kulisa, ampak priložnost, da se še bolj poglobijo v zgodovino in življenje Družbe, ki se jo ti mladi iz vse Evrope učijo ljubiti. Srečanje v spoznavanju zelo različnih jezikov in kultur jih je spomnilo, da je salezijanska karizma začela v Becchiju, da bi dosegla vse dežele sveta na svojsko izviren način, ki pa ga spodbuja ista ljubezen do Jezusa, presvete Device Marije in mladih.

Skupina se je nato preselila v Turin, kjer je obiskala salezijansko skupnost Mihaela Rua ter prisluhnila pričevanju ravnatelja Stefana Mondina in nekaterih sodelavcev, vključenih v pastoralni projekt. Ob tej priložnosti je postalo jasno, da sta soodgovornost in sinodalnost vseh salezijanskih skupin, posvečenih in laičnih, temeljnega pomena za polno uresničevanje poslanstva, ki ga vedno bolj bogati dejavna prisotnost različnih poklicev.

Odličen zaključek teh resnično milosti polnih dni je bila udeležba na praznovanju Marije Pomočnice v Valdoccu. Številna bogoslužja, pri katerih so sodelovali novinci, so jim omogočila doživeti vero in ljubezen romarjev do svetega zavetnika Družbe ter edinstveno doživetje globoke molitve, ki je don Bosku in njegovim mladim že od časov prvega oratorija prinašala velike milosti.

Eden največjih darov je bilo srečanje z vrhovnim predstojnikom, ki je zaupljivo in jasno odgovarjal na vprašanja novincev, pri čemer je izhajal iz svojih obiskov različnih salezijanskih navzočnosti po svetu in svojih življenjskih izkušenj ter jim dal pomemben vpogled v njihovo prihodnost kot posvečenih oseb v Družbi, ki je vedno bolj mednarodna in v poslanstvo vključuje široko salezijansko družino.

Če bi povzeli sporočilo glavnega predstojnika, so to besede, ki jim jih Ángel Fernández Artime na začetku srečanja namenil novincem: »Bodite velikodušni salezijanci, ki vse dajete za mlade, utrujeni, a polnega srca!«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi