V korak z mladimi.

Srečanje mladih salezijancev

Na državni praznik reformacije, 31. oktobra 2022, smo se v Želimljem zbrali mladi salezijanci slovenske salezijanske inšpektorije z začasnimi zaobljubami, ki bivamo in delujemo v salezijanskih skupnostih v Sloveniji. Srečanje v bratskem duhu je idejno zasnoval vzgojitelj mladih sobratov Klemen Balažič, ki je na srečanje povabil tudi »svežega« večno za(ob)ljubljenega sobrata Vilmosa Svarca iz salezijanske skupnosti na Rakovniku.

Skupno popoldne smo pričeli na želimeljskem pokopališču, kjer smo se v kratki molitvi spomnili pokojnih sobratov, ki so tam pokopani. Nato nas je pot vodila do vasi Golo, od koder smo se peš odpravili na krajši sprehod do Marijinega romarskega svetišča na Kureščku.

Kratka in ravno prav razgibana pot je bila odlična priložnost za neformalno druženje in izmenjavo izkušenj v prvih mesecih novega pastoralnega leta, ki ga mladi salezijanci preživljamo v treh različnih okoljih: Domen Kos na vzgojni praksi v Don Boskovem centru Celje, Tomaž Stojc in Cyprian Mbaziira v Zavodu sv. Frančiška Saleškega v Želimljem, štirje mladi misijonarji Vincent Le Thanh Trung, Joseph Nguyen Duc Hau, Daniel Taabu in Oscar Kimangou pa bivajo na Rakovniku in so trenutno v obdobju učenja jezika ter nabiranja prvih pastoralnih izkušenj v Dijaškem domu Rakovnik in tamkajšnjem mladinskem centru ter na programih Skale na Kodeljevem.

To podelitev smo nato opravili še vsi skupaj v prelepem okolju zunanje kapele svetišča na Kureščku, ko je vsak sobrat v angleščini na kratko predstavil svojo začeto izkušnjo in občutke. Vse povedano in podeljeno smo nato izročili Jezusu po rokah Kraljice Miru v nekaj trenutkih tihe molitve v samem svetišču.

Ob sončnem zahodu smo se odpravili nazaj v dolino, kjer smo obhajali sveto mašo v kapeli Zavoda sv. Frančiška Saleškega, ki jo je daroval Klemen Balažič. V uvodu v sveto mašo (v slovenščini in angleščini) je poudaril, da nas mlade sobrate življenje v Svetem Duhu lahko povezuje preko vseh kulturnih, jezikovnih, geografskih in značajskih razlik, in iz nas posameznikov dela eno družino don Boskovih duhovnih sinov.

Skupno preživljanje se je zaključilo v kuhinji in jedilnici salezijanske skupnosti, kjer smo si pod budnim očesom domačih gostiteljev, Cypriana in Tomaža, pripravili skupno večerjo in si obenem zaželeli Božjega blagoslova v prihajajočih praznikih ter Marijinega varstva pri delu, ki nas čaka v prihodnjih tednih in mesecih.

D. K.

Morda vas zanima tudi