V korak z mladimi.

Sv. Frančišek Saleški, navdihovalec salezijanske karizme in vzor humanizma za don Boska

Oratorij svetega Frančiška Saleškega je bil malo seme velikega salezijanskega dela. Z majhno skupino najstnikov in mladih, ki so sestavljali prvi oratorij, je don Bosko ustanovil novo redovno družbo, ki jo zaupal varstvu sv. Frančiška Saleškega, tako da je njenim članom dal ime »salezijanci«.

Sv. Frančiška Saleškega, ki je tudi zavetnik novinarjev, je don Bosko vedno občudoval in ga častil. Njegov lik je spoznal v semenišču v Chieriju, kjer je prebiral njegova temeljna dela. Kar ga je najbolj presenetilo in vplivalo nanj, je bil po eni strani njegov zgled apostola in misijonarja, po drugi pa njegova krotkost in prijaznost.

Frančišku Saleškemu je posvetil prvi oratorij, ki ga je ustanovil don Bosko. Enako je veljalo za prvo cerkev v Valdoccu, ki jo je zgradil don Bosko. Znamenito sporočilo, ki ga je razširil po vsem svetu, »Da mihi animas, coetera tolle« (Daj mi duše, vse drugo vzemi), ki ga je dal napisati na tablico v svoji sobi, da bi ga vedno imel v mislih, je pravzaprav citat iz Svetega pisma, ki ga je ponavljal tudi sv. Frančišek Saleški.

Za don Boskove salezijance je Frančišek Saleški vzor zaradi svoje ljubeznivosti, prijaznosti in ponižnosti do vseh. Salezijanska družina izhaja iz nedavne ponovne raziskave o liku in duhovnosti sv. Frančiška Saleškega iz leta 2022, ko smo obhajali 400. obletnico njegove smrti, vrhovni predstojnik pa je tedaj napisal Vezil, navdihnjeno s citatom ženevskega škofa: »Vse iz ljubezni, nič iz prisile«.

Salezijanski vidik se torej nanaša na cerkvenega učitelja, vendar ne samo na njegovo osebo, ampak tudi na njegovega duha in sporočilo, kot ga je prenesel don Bosko, ki je med sklepe na dan svojega duhovniškega posvečenja zapisal: »Naj me v vsem vodita dobrodelnost in milina sv. Frančiška Saleškega«.

Salezijanski čut je v vsej njegovi pristnosti razviden iz razprave, ki jo je napisal o preventivnem sistemu, katerega izvajanje predpostavlja dobroto, krotkost in ponižnost, iz katere z ljubeznijo izhaja don Boskova salezijanska duhovnost.

Nekdanji vrhovni predstojnik Pascual Chávez zagotavlja, da je »sv. Frančišek Saleški bil in ostaja mojster duhovnega življenja, bogat z modrostjo, ki v pastoralni ljubezni naredi vse za vse in se zavzema za ponovno vzpostavitev edinosti vernikov z vezjo miru.«

Za salezijansko družino je sv. Frančišek Saleški vzor, ​​po katerem se je treba zgledovati v ljubeznivosti, dobroti in ponižnosti do vseh. 17. člen salezijanskih konstitucij navaja, skoraj v posnemanju svetnika in cerkvenega učitelja, da salezijanca »navdihuje optimistični humanizem sv. Frančiška Saleškega, zato zaupa v človekove naravne in nadnaravne zmožnosti, čeprav se zaveda njegovih slabosti. Sprejma vrednote sveta in ne tarna nad sedanjimi časi: ohranja vse, kar je dobro, zlasti če ugaja mladim. Ker pa oznanja veselo novico, je vedno vesel. To radost razširja in zna vzgajati za veselje krščanskega življenja in za smisel za praznovanje: ‘Služimo Gospodu v svetem veselju’.«

Vir: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi